Pažitka a petržel

17. března 2008 v 16:36 |  Potraviny pro Vaši linii
PAŽITKA
Pochází pravděpodobně ze Středomoří, planě roste v Evropě, Asii, Severní Americe podél vodních toků. Pažitka je vytrvalá cibulovina, která roste v trsech s jemnými dutými temně zelenými listy, 20-30 cm vysoká, s kulovitým květenstvím slézové nebo purpurové barvy.
Pažitka je důležitý zdroj vitaminu C, který můžeme konzumovat po celý rok, hlavně pak v zimních měsících, kdy je potřeba jeho zvýšená konzumace jako prevence chřipek a nachlazení. Kromě toho obsahuje i mnoho karotenu, sodíku, vápníku, draslíku, fosforu, železa a síry. Pažitka podporuje trávení, snižuje krevní tlak a má vliv na chuť k jídlu.

Pažitka je vytrvalá rostlina, která tvoří mohutné trsy, proto potřebují dobrou zeminu. Druhým rokem narostou květní stvoly, které nemají pro rostliny žádný význam. Trs můžeme přesadit i do květináče, abychom mohli sklízet i přes zimu a na jaře opět vysadit. Můžeme vysévat také do truhlíků na okenním parapetu. Množíme dělením trsů. V průběhu roku ořezáváme nadzemní části, aby pažitka nevykvetla.
Jako koření se používala už ve staré řecké a římské kuchyni. Spolu s petrželkou je to dodnes oblíbená polévková zeleň. Hodí se na chleba s pomazánkou, máslem a všude tam, kde je zapotřebí mírnější aroma než má cibule. Používají se čerstvé nebo sušené listy. Je vhodná do omáček, do vaječných jídel, do bylinkového másla, na zdobení čerstvých zeleninových salátů, na přílohy, na ozdobení pečených mas a ryb, na obložené chlebíčky.

Kuchařský tip:
Bylinkové máslo

2 lžíce pažitky
2 lžíce petržele
250 g másla
citronová šťáva
sůl
pepř
Máslo necháme změknout a pak do něj vmícháme najemno posekané bylinky, sůl, pepř a trochu citronové šťávy. Necháme ztuhnout v lednici a používáme na pečivo nebo při přípravě dalších pokrmů.
PETŘŽEL
Název pochází z řeckého názvu pro skálu a kámen- petros. Zatímco Řekům symbolizovala lidi nezlomné, odvážné, Římané jejím jménem nazývali bezdětné muže. Současně ji však považovali za afrodiziakum. Její účinek údajně vyzkoušel i Julius Caesar, ale starší Calpurnie mu přesto syna neporodila, zato Kleopatra ano.
Už ve starověku byla petržel známá v celé západní Evropě a léčili jí téměř všechny choroby. Earl Mindell ve své Bibli bylinek píše, že jeho babička každý večer pila odvar z petrželové natě. Když se jí ptal, proč to dělá, pokrčila rameny a odpověděla, že i její stará babička to dělala a "ta se ve věcech vyznala". V odvaru se totiž nacházelo mnoho minerálů a vitaminů, proto osobě, která ho pravidelně pila, nehrozila anémie ani ztráta imunity.
Petrželová nať obsahuje hodně železa, vápníku, křemíku, hořčíku, vitaminů C, E, K a provitamin A. Není divu, že o petrželové nati kdysi prohlašovali, že je "první po mléku". Působí profylakticky na anémii, současně ji i léčí, snižuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, čistí krev, regeneruje cévy. Vědci uvažují o tom, že může mít i protirakovinové účinky, což je předmětem výzkumu. Kořen a semena petržele obsahují éterický olej, jehož hlavními složkami je močopudný apiol a flavonoidy uvolňující křeče.
Petržel urychluje trávení, působí proti nadýmání a větrům a také močopudně. Pomáhá při chorobách ledvin a močového měchýře. To však ještě není všechno. Petržel lze používat při kašli a astmatu. Šťáva z kořene a olej mají protibakteriální účinky. Stačí jím natřít místo po štípnutí komárem a otok i bolest zmizí velmi rychle. Je třeba ovšem vědět, že zatímco petrželová nať a léky z ní nikomu neuškodí, koncentráty z kořene, především olej, nejsou vhodné pro děti a těhotné či kojící ženy (mohou způsobit křeče). Zajímavé je, že kořen a nať petržele se začaly používat v kuchyni až v 16. století. Zatímco nať má mnohé přednosti, včetně chuťových, kořen nemá velkou výživnou hodnotu. Dbá však o zdraví našeho organismu, hlavně zažívacího traktu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 www.doplnky-fitness.cz www.doplnky-fitness.cz | Web | 15. února 2009 v 15:34 | Reagovat

Ahoj. Za prvé bych se chtěl omluvit za reklamu, ale fakt mi to nedalo a musím se pochlubit. Kukněte sem: www.doplnky-fitness.cz. Jestli chcete zhubnout, vypadat krásně, udělat ze sebe svalovce, kvalitně posilovat, dělat kulturistiku a další věci, tak to určitě navštivte. Sám jsem tam už parkrát nakoupil a nemůžu si to vynachválit. Klikejte na web a jste tam a navíc za pokus nic nedáte ;-)

2 Lukáš labuť Lukáš labuť | 16. února 2011 v 16:28 | Reagovat

Už jsem všude byl ale nic nenašel

3 stepson stepson | Web | 22. června 2015 v 19:14 | Reagovat

půjčky na 3 měsíce [:tired:]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama