Únor 2008

Diety jsou hlouposti, říká doktorka Kateřina Cajthalmová

29. února 2008 v 16:43 Odborné články
Jako přísnou lékařku z televizního pořadu "Jste to, co jíte" zná veřejnost MUDr. Kateřinu Cajthamlovou, která se na obrazovce proslavila nekompromisními čistkami v ledničkách hubnoucích. Rozhodli jsme se pohovořit s ní právě nyní, v době, kdy řada z nás bojuje s přebytečnými kily po vánočních svátcích. Pomáhají všemožné "zázračné" diety? lze zhubnou vyloučením cukrů a tuků? A jak je vůbec možné zachovat si zdravou hmotnost a zůstat v kondici?

Cuketové pochoutky

27. února 2008 v 17:04 Vaříme zdravě
CUKETY DUŠENÉ S CIBULÍ
Ingredience:
2 cukety
1 cibule
olivový olej
4 stroužky česneku
sůl
pepř
lžička vegety
strouhaný sýr
petrželka
Návod k přípravě: Posekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, sůl, pepř, vegetu, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Přidáme utřený česnek, petrželku, promícháme a podáváme s těstovinami nebo s rýží. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.
CUKETA S KYSANOU SMETANOU
Ingredience:
800g cukety
2 stroužky česneku
1 cibule
1 zelená paprika
olivový olej
1 lžíce kopru
1/2 lžičky pepře
30 g strouhaného parmazánu
200 ml kysané smetany

Postup: Cuketu omyjeme a i se slupkou nakrájím na tenká asi 1 cm silná kolečka, která zprudka opečeme v hlubší pánvi dozlatova. Pak ji osolíme a necháme odstavenou na teplém místě. Cibuli a papriku nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky a orestujeme na oleji. Ochutíme drceným pepřem a solí. Když cibule zesklovatí zmírníme teplotu na minimum a přimícháme smetanu,kopr, parmazán a ještě krátce prohřejeme, ale nevaříme. Plátky cukety rozdělíme na talíře a přelijeme je pikantní smetanovou směsí.
ZAPÉKANÉ CUKETY S RAČATY
Ingredience:
3 cukety
3 cibule
3 rajčata
parmazán
olivový olej
sůl
pepř
Návod k přípravě: Cukety, cibule a rajčata nakrájíme na tenké plátky a osmahneme na oleji. Osolíme, opepříme, zasypeme částí sýra, promícháme a dáme do zapékací misky. Povrch posypeme zbytkem sýra a zapékáme odkryté 30 minut při 180 stupňů.

Rýže a rizoto

27. února 2008 v 16:59 Vaříme zdravě
HOUBOVÁ RÝŽE S TYMIÁNEM
Ingredience:
150 g čerstvých hub
80 g rýže
30 g cibule
10 g rostlinného tuku
mořská sůl
pepř
tymián
kmín
petrželka
Návod k přípravě:
Houby pokrájíme na plátky, pokrájenou cibuli lehce osmažíme. K cibuli přidáme houby, koření a dusíme doměkka (případně podlijeme vodou). Pak smícháme s uvařenou rýží a zdobíme sekanou petrželkou.
RÝŽOVÝ SALÁT S KUKUŘICÍ A HRÁŠKEM
Ingredience:
1 sáček rýže
100 g sterilované kukuřice
100 g sterilovaného hrášku
0,5 dl vody
3 lžíce vinného octa
4 lžíce oleje
sůl
pepř
Návod k přípravě:
Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka.
Přimícháme hrášek a kukuřici a přelijeme zálivkou z vody, oleje a octa, soli a pepře. Případně můžeme dochutit citronovou šťávou.
Dobře promícháme a necháme v chladu odležet.
HOUBOVÉ RIZOTO
Ingredience:
300 g rýže
300 g žampionů
kousek pórku nebo 1 cibule
1-2 mrkve
sůl
pepř
olivový olej
Návod k přípravě: Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka. Žampióny očistíme, nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji.
Pak k žampiónům přidáme nakrájený pórek, najemno nastrouhanou mrkev a podusíme.
Smícháme s rýží, přidáme pepř a případně ještě dosolíme
RAJČATOVÁ RÝŽE SE SÝREM
Ingredience:
100 g rýže
olivový olej
půl cibule
mořská sůl
rajčatový protlak
strouhaný sýr
Návod k přípravě: Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka.
Na teflonové pánvi potřené olivovým olejem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.
Do hotové rýže vmícháme rajský protlak, cibuli a prohřejeme.
Horkou rýži dáme na talíř a posypeme strouhaným sýrem.
ZELENINOVÉ RIZOTO
Ingredience:
1 cibule
sterilovaný hrášek
sterilovaný kukuřice
1 hrnek rýže
1/2 kostky bujónu
kari
sůl
strouhaný sýr
Návod k přípravě:
Uvaříme rýži v bujónu. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu, prohřejeme, pak promícháme s rýží a okořeníme podle chuti. Na talíři posypeme strouhaným sýrem, případně přelijeme kečupem.

Vaříme ze zeleniny III.

27. února 2008 v 16:54 Vaříme zdravě
ZAPÉKANÉ BROKOLICOVÉ RIZOTO
Ingredience:
70 g rýže
4 růžičky brokolice
strouhaný sýr
10 g másla
2 vejce
sůl
pepř
vegeta
strouhanka
Návod k přípravě:
Rýži uvaříme doměkka, brokolici povaříme v páře. Máslo utřeme se žloutky, přidáme rýži, brokolici, polovinu sýra, sůl, pepř, ochutíme vegetou a vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Směsí naplníme vymazanou a strouhankou vysypanou zapékací misku, zapékáme asi 15 minut a před koncem posypeme zbytkem sýra.
DUŠENÁ CIBULE S RAJČATY A JABLKEM
Ingredience:
5 rajčat
5 cibulí
1 jablko
kelímek zasykané smetany
olej
pepř
sůl
petrželka
Návod k přípravě: Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme oloupané a nastrouhané jablko, pokrájená rajčata, sůl a podusíme. Nakonec vmícháme smetanu, opepříme, posypeme petrželkou a podáváme.
CELEROVÉ PLACIČKY
Ingredience:
2 hrnky špaldových vloček
půlka celeru
hrnek vody
1 vejce
pepř
sůl
olivový olej
strouhaný sýr
Návod k přípravě:
Špaldové (nebo ovesné či žitné) vločky promícháme s vodou, solí a pepřem a necháme asi hodinu nasáknout.
Pak přidáme nastrouhaný celer, vejce, petrželku a z těsta tvoříme placičky.
Potřeme je olejem a upečeme v troubě (obracíme je). Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem a necháme ho rozpustit.
CIBULE PLNĚNÉ ZELENINOU A RÝŽÍ
Ingredience:
4 velké cibule
4 lžíce vařený rýže
hrnek vody nebo vývaru
2 sterilované okurky
mrkev
2 lžíce kečupu
sůl
pepř
Návod k přípravě: Oloupaným cibulím seřízneme vršky a vydlabeme je. Z nastrouhané mrkve, okurek, uvařené rýže, soli, pepře a kečupu uděláme směs, kterou naplníme cibule. Ty pak vyrovnáme do zapékací misky, podlijeme vodou nebo vývarem a upečeme v troubě.
JOGURTOVÉ FAZOLKY
Ingredience:
70 g fazolek
5 g hladké mouky
nízkotučný bílý jogurt
olej
sůl
Návod k přípravě:
Fazolky pokrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Z oleje a mouky připravíme jíšku, vlijeme do ní vodu z fazolek, vmícháme jogurt, sůl a na závěr fazolky.
Necháme projít varem a podáváme s vařeným bramborem.

Guláše

27. února 2008 v 16:50 Vaříme zdravě
BRAMBOROVÝ GULÁŠ S CUKETOU
Guláš nemusí být vždycky plný masa, ale může ho plně nahradit zelenina.
Ingredience:
2 menší cukety
2 cibule
1/2 kg brambor
3 rajčata
2 zelené papriky
4 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
sůl
pepř
lžička červené papriky
Postup: Na oleji osmažíme na hranolky pokrájené cukety, přidáme nakrájenou papriku, rajčata, brambory nakrájené kostičky a koření. Zalijeme 1/2 litrem vody nebo vývaru a vaříme doměkka. Zahustíme jíškou, kterou si uděláme ze zbytku oleje, nadrobno nasekané cibulky, mouky a červené papriky.
PATISONOVÝ GULÁŠ
Ingredience:
2 patisony
2 papriky
4 rajčata
2 cibule
1 lžíce hladké mouky
ocet
cukr
sůl
olej
Návod k přípravě: Patisony oloupeme a nakrájíme na kostky, papriky na proužky a rajčata na kolečka. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme zeleninu a podusíme tak, že je téměř měkká. Pak zaprášíme hladkou moukou, podlijeme vodou a ještě chvíli dusíme. Na závěr dochutíme octem, cukrem a solí.

Saláty z ryb

27. února 2008 v 16:47 Vaříme zdravě
Tuňákový salát
100 g tuňáka ve vlastní šťávě
100 g sterilovaných fazolí
půl papriky
lžíce vinného octa
sůl
pepř
lžíce oleje
Tuňáka promícháme s fazolemi a pokrájenou paprikou. Vše pak zalijeme zálivkou, kterou si připravíme ze lžíce octa, oleje, soli a pepře.

Saláty III.

25. února 2008 v 18:55 Vaříme zdravě
Olivový salát s těstovinami
2 lžíce oliv bez pecek
80 g těstovin
5 g tvrdého sýra
stroužek česneku
lžička kečupu
Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme zchladnout. Pak vmícháme pokrájené olivy, utřený česnek, strouhaný sýr a ochutíme kečupem.
Hlávkový salát s ovocem
1 hlávkový salát
1 jablko
1 banán
1 dl zakysané smetany
lžička citronové šťávy
vlašské ořechy
sůl
Omyté listy salátu necháme okapat a pak je natrháme na kousky. Rozložíme na talíře, poklademe kolečky banánu a kousky oloupaných jablek a vše přelijeme smetanou smíchanou s citronovou šťávou a solí. Nakonec posypeme posekanými ořechy a podáváme.
Špenátový salát s vejci
500 g čerstvého špenátu
2 vejce
1 cibule
2 lžíce citronové šťávy
4 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
sůl
pepř
Špenátu odstraníme tuhé stonky a nakrájíme ho na menší kousky. Vejce uvaříme natvrdo, cibuli nakrájíme na kolečka. Smícháme citronovou šťávu, olej, sůl, pepř a utřený česnek. Špenát s cibulí a vejci promícháme a přelijeme hotovou zálivkou.
Okurkový salát s vlašskými ořechy
1 salátová okurka
1 bílý jogurt
2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
lžíce sekaných vlašských ořechů
Okurku oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Jogurt smícháme s utřeným česnekem, solí a pepřem, promícháme s okurkou, posypeme sekanými vlašskými ořechy, necháme chvilku v chladu proležet a podáváme.
Čekankový salát s nivou
Čekankové puky prospívají diabetikům, podporují dobrou činnost jater, žlučníku, slinivky a trávicích orgánů, stimulují krevní oběh a chrání cévy.
5 čekankových puků
80 g nivy
zakysaná smetana
lžička octa
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Čekankové puky nakrájíme na nudličky, přidáme rozdrobenou nivu a promícháme zálivkou z olivového oleje, octa, soli a pepře. Dáme na talíř a nahoru přidáme lžičku zakysané smetany.

Recepty z lilku

25. února 2008 v 18:50 Potraviny pro Vaši linii
ZAPEČENÉ LILY S BRAMBORY
Ingredience:
3 lilky
600 g brambor
5 cibulí
150 g tvrdého sýra
4 lžíce olivového oleje
sůl
mletý pepř
Návod k přípravě: Lilky nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, osolíme a necháme 15 minut pustit šťávu. Pak opláchneme vodou a osušíme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, cibuli posekáme. Část lilků narovnáme do vymazané zapékací misky, osolíme, opepříme, posypeme částí cibule, pokryjeme vrstvou brambor, opět osolíme a opepříme a posypeme částí strouhaného sýra. Postup opakujeme. V troubě vyhřáté na 180 zapékáme 40 minut.
LILKY PLNĚNÉ ŽAMPIONY
Ingredience:
4 lilky
300 g žampiónů
3 lžíce oleje
1 vejce
1 cibule
4 rajčata
3 lžíce strouhanky
sůl
pepř
Návod k přípravě: Lilky podélně rozřízneme, dužninu vydlabeme, vnitřky osolíme a necháme 15 minut pustit vodu, pak opláchneme vodou a osušíme. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené žampióny a osmahneme. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, dužninu z lilků, osolíme, opepříme a dusíme. Po chvíli zahustíme strouhankou, vmícháme vejce a směsí naplníme lilky. Dáme do vymaštěné zapékací misky, trošku podlijeme vodou a zapékáme asi 25 minut.
RÝŽOVÉ LILKY
Ingredience:
4 lilky
1 cibule
2 lžíce oleje
6 rajčat
6 stroužků česneku
sůl
mletý pepř
petrželka
šálek rýže
100 g tvrdého sýra
Návod k přípravě: Lilky podélně rozřízneme, dužninu vydlabeme, vnitřky osolíme a necháme 15 minut pustit vodu, pak opláchneme vodou a osušíme. Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme petrželku, promícháme a podusíme. Rýži uvaříme ve dvojnásobném množství osolené vody doměkka a smícháme ji s podušenými rajčaty. Lilky osolíme a naplníme směsí, pak je vložíme do olejem vymazané zapékací mísy, povrch posypeme strouhaným sýrem a zapékáme asi 25 minut.
LILKYZAPEČENÉ S RAJČATY
Ingredience:
3 lilky
5 rajčat
3 stroužky česneku
1 lžíce strouhanky
3 lžíce sekané petrželky
sůl
pepř
olivový olej
Návod k přípravě: Lilky nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, osolíme a necháme 15 minut pustit šťávu. Pak opláchneme vodou, osušíme a osmažíme na oleji dozlatova. Opečené plátky vložíme do zapékací misky, osolíme je, opepříme, potřeme rozdrceným česnekem, poklademe plátky rajčat, posypeme strouhankou a petrželkou. Zakapeme olejem a dáme zapéct do horké trouby asi na 20 minut.
LILKOVÉ LEČO
Ingredience:
1 lilek
2 rajčata
cibule
2 papriky
2 vejce
sůl
pepř
olej
grilovací koření
Postup přípravy:
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky, posolíme a necháme pustit vodu. Slijeme a opečeme na pánvi. Přidáme pokrájenou cibuli, papriky, rajčata, sůl, pepř, grilovací koření, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme vejce. Podáváme s pečivem.

Vaříme z luštěnin

25. února 2008 v 18:47 Vaříme zdravě
FRANCOUZSKÉ FAZOLKY
Fazolky obsahují vlákninu, která působí léčivě na naše střeva, regulují trávení a vážou jedovaté látky.
Ingredience:
700 g zelených fazolek
3 lžíce olivového oleje
lžička citronové šťávy
sůl
pepř
petrželka
Návod k přípravě: Fazolky pokrájíme na menší kousky, osmahneme je na oleji, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a podusíme doměkka. Pak vmícháme citronovou šťávu, 2 lžíce čerstvě sekané petrželky a podáváme.

Několik sladkých receptů

25. února 2008 v 18:44 Vaříme zdravě
Medové sušenky
Tento recept má dvě varianty, z čehož jedna je zdravější- bez cukru. Tak si vyberte, co vám chutná.
Ingredience:
1/8 l mléka
80 g másla
80 g medu (cukru)
50 g mouky (celozrnné)
Ze surovin uvaříme ve vodní lázni kaši.
Pak přidáme dle vlastní chuti a fantazie:

nakrájené sušené ovoce (meruňky, švestky, rozinky...), sezamové, lněné, slunečnicové, dýňové semínko, pšeničné klíčky, ořechy, mandle, skořici nebo perníkové koření.
Ze směsi tvoříme mokrýma rukama placičky, klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme dozlatova asi při 150 °C (cca 40 min.).
Rýžový koláč
Ingredience:
200 g vařené rýže, 70 g vločkové kaše, 200 jablek, 80 g rozinek, 7 ml citrónové šťávy, 5 g rostlinného oleje, skořice
Rozinky hodinu před pečením namočíme ve vodě s citrónovou šťávou. Rýži, která je vychladlá, smícháme s vločkovou kaší a polovinou pokrájených a namočených rozinek. Přidáme polovinu nahrubo pokrájených jablek a uděláme placku. Tu pak pečeme asi 20 minut na plechu vytřeném olejem.
Když je placka upečená, navrstvíme na ni směs, kterou připravíme tak, že druhou část jablek, rozinek a skořice podusíme.
Tvarohové krekry
250 g měkkého tvarohu
100 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
100 g vařených brambor
100 g rostlinného ruku
100 g Nivy
1 vejce
kmín
provensálské koření
Všechny ingredience smícháme dohromady a zpracujeme je na polotuhé těsto. To vyválíme na vále, přeneseme na plech a rádýlkem nakrájíme na trojúhelníčky. Potřeme vejcem, posypeme drceným kořením a upečeme v horké troubě (deset minut).

Recepty z kuřecího masa

25. února 2008 v 18:39 Vaříme zdravě
KUŘECÍ SMĚS S KARI
Ingredience:
80 ml zeleninového vývaru
40 g rýže
100 g kuřecích prs
sterilovaný hrášek a kukuřice
olivový olej
plátek ananasu
kari,
sůl
Návod k přípravě: Rýži uvaříme doměkka v zeleninovém vývaru. Maso nakrájíme na kousky,ananas také a opečeme na teflonové pánvi s olivovým olejem, osolíme a opeříme. Rýži smícháme s hráškem a kukuřicí, přidáme maso a dochutíme kari.
MEXICKÁ KUŘECÍ PRSÍČKA
Ingredience:
100 g kuřecích prs
půl papriky a cibule
rajče
lžíce sterilované kukuřice
2 stroužky česneku
chilli koření
sůl
pepř
olej
Návod k přípravě: Rajče spaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka spolu s cibulí, papriku na proužky, česnek nasekáme najemno. Maso naklepeme na tenko, osolíme, opepříme, posypeme chilli. Pekáček vymastíme olejem, na dno položíme zeleninu, na ni maso, přikryjeme alobalem a pečeme asi půl hodiny, pak alobal dáme pryč a dopečeme do zlatova.
KUŘECÍ ŽAMPIÓNOVÁ SMĚS
Ingredience:
100g plátek kuřecích prs
80 g žampiónů
80 g pórku
mořská sůl
pepř
lžička rostlinného oleje
70 g zeleninového vývaru
lžíce zakysané smetany

Návod k přípravě: Kuře, pórek a žampióny pokrájíme. Na teflonové pánvi potřené olejem orestujeme maso a pak přidáme žampióny a pórek.Přilijeme vývar, smetanu a dusíme. Pak podle chuti okořeníme.
PLNĚNÁ RAJČATA S KUŘECÍM MASEM
Ingredience:
100 g kuřecího masa
2 rajčata
sůl
pepř
mletá paprika
stroužek česneku
100 g nízkotučného tvarohu
lžíce mléka
Návod k přípravě: Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, ochutíme paprikou a opečeme na teflonové pánvi potřené olivovým olejem. Rajčatům seřízneme vršky a vydlabeme je. Tvaroh smícháme s utřeným česnekem, mlékem, solí a pepřem. Touto směsí naplníme rajčata, položíme je na talíř a posypeme kousky kuřecího masa.

Rybí filé II.

25. února 2008 v 18:34 Vaříme zdravě
RYBÍ FILÉ NA BÍLÉM VÍNĚ
Ingredience:
100 g filé
2 lžíce bílého vína
hladká mouka
mořská sůl
citronová šťáva
bazalka
olivový olej
pepř

Návod k přípravě
: Filé osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme na teflonové pánvi potřené olivovým olejem. Přidáme víno, citronovou šťávu, bazalku a ještě chvíli prohřejeme. Podávat můžeme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší, které můžeme dozdobit petrželkou či pažitkou.
TOAST Z FILÉ
Ingredience:
porce rybího filé
olivový olej
2 stroužky česneku
nízkotučné mléko
žampióny
sůl

Návod k přípravě: Filé dáme spolu s olivovým olejem na pánev, osolíme a po chvíli rozmělníme na kousky. Přidáme utřený česnek a posekané žampióny. Když je ryba hotová, přelijeme ji mlékem, aby se vytvořila hustá směs. Tu pak mažeme na toasty.
FILÉ S ČESNEKOVOU SMĚSÍ
Ingredience:
150 g filé
stroužek česneku
10 g rostlinného másla
sůl
petrželka
lžička citrónové šťávy
olivový olej
20 g cibule
Návod k přípravě:
Utřený česnek smícháme se solí, usekanou petrželkou, rozehřátým máslem a citrónovou šťávou. Filé opečeme na teflonové pánvi potřené olejem spolu s kolečky cibule. Pak rybu přelijeme česnekovou směsí a ještě chvíli dusíme.

Cukrová třtina

25. února 2008 v 17:28 Potraviny pro Vaši linii
Cukrová třtina je spolu s cukrovou řepou nejvýznamnějším zdrojem cukru.
Cukrová třtina (Saccharum officinarum L.) patří z pohledu botaniků k vytrvalým travám z čeledi lipnicovitých (Poaceae). Třtina pravděpodobně pochází z Nové Guineji či Indie. V současné době se pěstuje ve všech tropických a subtropických zemích. Velcí producenti třtiny jsou Brazílie, Kuba, Havajské ostrovy, ostrovy Karibského moře, Egypt, Čína, Filipíny, Indonésie, Austrálie a Indie.
Cukrová třtina je mohutná, 2 až 6 m vysoká, víceletá tráva. Třtina připomíná na první pohled rákosí. Vyrůstá ze země v trsech nebo se vysazuje do řádků. Během růstu spodní listy odpadávají a na konci vegetace zůstává na vrcholu rostliny asi 8 listů
Stonky se sklízí většinou ručně. Mačetami se odsekávají jednotlivá mohutná stébla od země a vrcholy stonků, tzv. "chrást" se usekává zcela. Stébla třtiny jsou kolénky rozdělena, v jednotlivých částech je dřeň, ve které je šťáva s obsahem cukrů. Cukrová třtina kvete v latách, stejně jako všechny lipnicovité trávy. Dozrálá semena - obilky, velmi rychle ztrácejí klíčivost. V praxi se třtina rozmnožuje výhradně vegetativně - osními řízky.
V období dešťů se řízky vysazují na pole na vzdálenost 60 cm v řadách. Řady jsou od sebe vzdáleny 1,5 m. Na plantážích se nedovolí rostlinám kvést, poněvadž těsně před tvorbou květních lat obsahuje třtina nejvíce sacharidů. Stonek třtiny, ze kterého se vyrábí cukr, tvoří 60 % hmotnosti stébla, zbytek je odpad. Sklizené pole se neupravuje, pouze se odstraňují velké kameny. Zakrátko se znovu pole zazelená výhonky z kořenů.
Po sklizni se třtinová stébla odváží na zpracování do cukrovarů. Zde jsou nejprve stébla rozdrcena a při lisování vytéká sladká šťáva, ze které je vyroben nejen cukr, ale vynikajícím odpadem je také melasa, plná minerálů a účinných látek pro náš organismus.
Z čerstvě sklizené třtiny se "po domácku" lisuje sladká šťáva, kterou milují děti a dospělí v chlazených limonádách. Čerstvá stébla třtiny se ve své domovině žvýkají jako pochoutka.
Ve stéblech je 85 % šťávy, která obsahuje sacharózu ( 8-22 %, malé množství fruktózy a glukózy, minerální látky). Chemicky není rozdíl mezi tzv. cukrem třtinovým a cukrem řepným, v obou případech jde o sacharózu, i když složení těchto rostlin je rozdílné, což se odráží v odlišné zpracovatelské technologii. Ze 100 tun stébel se v cukrovarech získá 9 -13 tun cukru.
Třtinový cukr je vyráběn ve čtyřech druzích: "Demerara" - krystal, "Surový" - hnědý, "Muscovado" - tmavý a "Melasový" - černý.
Třtinová melasa, často nazývaná "Černým zázrakem", nejvíce se podobá velmi tmavému medu. Vyrábí se a doplňuje přídavky léčivých bylin a biologicky účinnými látkami (beta-glukan a nebo přídavky léčivých rostlin rakytník řešetlákový, jinan-gingo biloba a meduňka lékařská).Třtinová melasa je v celém světě oblíbená nejen jako nápoj, ale i v pečivu a pernících. Milovníci exotických jídel přidávají melasu do různých marinád na grilování masa.
Melasa se dnes využívá jako surovina pro průmyslovou výrobu lihu, droždí, kyseliny citrónové a mléčné. Je obsažena jako složka v různých melasových potravinách a krmivech. V kuchyních se používá při pečení koláčů, pečiva i v čínské kuchyni. V našich podmínkách se setkáme s melasou v supermarketech a prodejnách zdravé výživy.

Nápoje

23. února 2008 v 16:30 Energetické tabulky potravin
Nápoje slazené jen aspartamem0
Džus 100 % - neslazený - průměr220
Džus 100 % - slazený -průměr280
Čaje granulované slazené - průměr1500
Poděbradka s příchutí90
Dobrá voda s příchutí85
Coca-cola168
Sprite150
Fanta150
Tonic225
Vitajus jablko170
Vitajus light76
Best light85
Bikava sušená s cukrem1800
Vitakáva1610
Pivo světlé 10 stupňů134
Pivo světlé 12 stupňů144
Pivo tmavé 10 stupňů215
Víno přírodní bílé226
Víno červené281
Sherry586
Vermut564
Sekt335
Destiláty - 40 % alkoholu1172

Konzervované ovoce a zelenina

23. února 2008 v 16:29 Energetické tabulky potravin
OVOCNÉ KOMPOTY:
→ hodnoty v kilojoulech na 100 g potraviny
Švestkový336
Třešnový308
Meruňkový333
Mandarinkový264
Jahodový326
Jablkový368
Hruškový327
Hruškový light176
Hroznový331
Dýňový507
Brusinkový705
Broskvový314
Broskvový light176
Rybízový černý423
Rybízový červený360
Ovocný koktejl light/ (Kresta)176
KONZERVOVANÁ ZELENINA A LUŠTĚNINY:
→ hodnoty v kilojouech na 100 g potraviny
Hrášek zelený268
Fazolové lusky100
Bílé fazole v rajské omáčce ( Bonduelle )365
Červená řepa138
Červená řepa dia124
Celer s olejem377
Kukuřice (Bonduelle)495
Okurky(hamé)124
Rajčatová štáva83
Rajský protlak431
Zelí bílé kysané84
Zelí červené272
Zelí bílé dia72
Zeleninové lečo165
Tampa (Otma)227
Mrkvový salát142
Celerový salát82
Žampiony41
Chilli česnek183
Makedonská směs142
Kunovjanka dia110
Moravanka dia134
Olivy řecké, černé1469
Olivy řecké zelené577
ZMRAZENÁ ZELENINA:
Špenát100
Fazolové lusky151
Hrášek s karotkou172
Hrášek zelený364
Karotka163
Květák126
Zeleninová směs jarní211
Zeleninová směs Mochovská265

Chutné pomazánky

21. února 2008 v 17:55 Vaříme zdravě
Lilková pomazánka
1 lilek
olivový olej
1 lžíce vinného octa
4 stroužky česneku
2 rajčata
1 lžíce petrželové natě
sůl
100 g neochuceného pomazánkového másla

Lilek nakrájený na kostičky podusíme na oleji doměkka. Přidáme plátky česneku, na malé kousky nakrájená rajčata, ocet a sůl. Za stálého míchání, aby se nám směs nepřipálila, ji vaříme, dokud není hustá. Hotovou necháme zchladnout a pak do ní přimícháme nahrubo nakrájenou petrželku.
Křenová pomazánka
200 g Lučina sýru
5 g olivového oleje
10-20 g strouhaného křenu
cibule
mořská sůl
pepř
Lučinu s olejem rozmícháme dojemna. Přidáme křen, najemno posekanou cibuli a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s plátkem celozrnného chleba.
Sójová pomazánka se žampiony
150 g sójových bobů
150 g žampionů
1 cibule
3 lžíce oleje
libeček
majoránka
sůl
Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji spolu s nadrobno nakrájenými žampióny. Přidáme majoránku a dusíme do změknutí. Sóju uvaříme a pomeleme na mlýnku, přidáme podušené žampióny, sůl, nakrájený libeček, promícháme a podáváme s celozrnným pečivem.
Cuketová pomazánka
2 cukety
2 rajčata
2 stroužky česneku
lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Cukety upečeme v troubě na občasného obracení doměkka, pak je rozkrojíme, vydlabeme dužninu a promícháme se spařenými, oloupanými a rozmačkanými rajčaty. Přidáme olej, utřený česnek, sůl, pepř a promícháme.

Saláty II.

18. února 2008 v 19:43 Vaříme zdravě
Paprikový salát s lilkem
2 lilky
3 papriky
2 stroužky česneku
olivový olej na zakapání
sůl
ocet na dochucení
Očištěné papriky a lilky upečeme v troubě bez použití tuku. Poté je nakrájíme, vložíme do mísy, vmícháme utřený česnek, osolíme, zakapeme olejem a podle chuti přidáme ocet.
Těstovinový salát s bazalkou a česnekem
hrnek těstovin
bazalka
špetka vegety
2 stroužky česneku
lžíce mražené kukuřice
lžíce mraženého hrášku
lžíce nakládané kápie
strouhaný sýr
olivový olej
Těstoviny uvařte v osolené vodě s olejem, sceďte, vmíchejte do nich bazalku, vegetu, utřený česnek, kukuřici, hráček a kápii. Na talíři jemně posypte strouhaným sýrem a podávejte.
Ředkvičkový salát se zakysanou smetanou
svazeček ředkviček
1 svazeček zelené cibulky
2 vejce natvrdo
1 dl kysané smetany
petrželka
mořská sůl

Ředkvičky a cibulky pokrájíme na kolečka, žloutky utřeme se solí a smícháme se smetanou. Ředkvičky a cibuli přelijeme směsí a posypeme sekanými bílky a petrželkou.

Pokrmy z chřestu

18. února 2008 v 19:35 Vaříme zdravě
CHŘESTOVÉ ROLKY S LUČINOU
Ingredience:
4 kousky sterilovaného chřestu
2 plátky sýra
2 lžíce Lučiny
pažitka
2 lžíce sterilované kukuřice
Návod k přípravě: Lučinu rozmícháme s kukuřicí a směs rozložíme na plátky sýra. Přidáme chřest a rolku zabalíme. Hotové rolky posypeme posekanou pažitkou a podáváme s celozrnným pečivem.
CHŘESTOVÁ PRSÍČKA
Ingredience:
4 plátky kuřecích prs
250 g chřestu
1 paprika
1 cibule,
4 rajčata
stroužek česneku
olej
sůl
pepř
Návod k přípravě: Najemno posekanou cibuli a česnek osmahneme na oleji. Přidáme pokrájený chřest a papriku, později rajčata, sůl a pepř a dusíme. Na oleji osmažíme prsíčka, osolíme a hotová je na talíři zasypeme zeleninou.

Saláty z celého světa

18. února 2008 v 19:26 Inspirace ze světa
Řecký selský salát
200 g rajčat
cibule
30 g oliv
50 g ovčího sýra
tymián
petrželka
sůl
pepř
lžička olivového oleje
lžička vinného octa
Rajčata a cibuli nakrájíme na kousky. Ocet smícháme s olejem, solí, pepřem, tymiánem a sekanou petrželkou. Olivy překrojíme na půlky, přidáme rajčata, cibuli, zalijeme zálivkou a necháme chvíli odležet. Poté posypeme pokrájeným ovčím sýrem a podáváme.
Řecký salát s petrželkou a koprem
5 ředkviček
kousek salátové okurky
sůl
ocet
olivový olej
špetka hořčice
petrželka
30 g Eidamu
Oloupanou okurku nastrouháme, ředkvičky nakrájíme na kolečka a osolíme. Salát přelijeme marinádou z octa, oleje, hořčice a soli a před podáváním posypeme sekanou petrželkou a strouhaným Eidamem.
Francouzský salát s petrželkou a koprem
rajče
půlka menší salátové okurky
ředkvička
půl cibule
1 vejce
lžička olivového olej
lžička vinného octa
sůl
pepř
petrželka
snítka kopru
Vejce uvaříme natvrdo a pokrájíme na kolečka spolu s rajčetem, cibulí, ředkvičkou a okurkou. Promícháme a zalijeme zálivkou s oleje, octa, soli a pepře. Hotový salát posypeme sekanou petrželkou a koprem.

Bengálská kapusta
150 g kapusty
150 g brambor
30 g tomatové šťávy
stroužek česneku
mletá skořice
mletý zázvor
mletá paprika
mletý hřebíček
mořská sůl
chilli
olivový olej
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Na teflonové pánvi potřené livovým olejem zpěníme papriku, zázvor, chilli a vlijeme tomatoovu šťávu. Přidáme pokrájenou kapustu, utřený česnek a sůl a dusíme. Pak přidáme brambory a ještě chvíli podusíme. Hotové jídlo poprášíme mletou skořicí a hřebíčkem.
Španělský salát s křenem
menší okurka
2 rajčata
půl cibule
lžička oleje a octa
sůl
pepř
stroužek česneku
10 g křenu
Okurku, rajčata a cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Zakapeme olejem, octem, ochutíme solí, pepřem a rozdrceným česnekem. Nakonec posypeme křenem a dáme vychladit.
Čínský salát
menší hlávka čínského zelí
cibule
4 vejce
4 lžíce nízkotučné smetany
40 g másla
mořská sůl
pepř
Listy zelí uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme vodu a jemně je nasekáme. Na másle zpěníme posekanou cibuli, přidáme zelí a krátce podusíme. Nakonec vmícháme vejce rozšlehané se smetanou, solí a pepřem a za stálého míchání necháme ztuhnout.

Hubnutí - muži: zapomeňte na pivo a uzeniny

16. února 2008 v 10:05 Rady a tipy
Při hubnutí mají muži oproti ženám jednu výhodu a jednu nevýhodu. Obvykle shazují kila rychleji, protože na rozdíl od žen nedrží v životě tolik diet. Naopak pro ně bývá velmi těžké zahánět pomyšlení na orosený půllitr.

Mužům většinou při snižování nadváhy nekomplikuje situaci jo-jo efekt, tedy stav, kdy po zhubnutí znovu naberou kilogramy a nechtěně naučí svůj metabolismus "šetřit". Nevýhodou ovšem je, že se musí mnohdy vyrovnat s již celoživotní ztrátou svého oblíbeného nápoje - piva. A to je velký problém. Muži si totiž většinou ani neuvědomují, že pivo je také potravina, a dokonce velmi kalorická. Stejné je to i s tvrdým alkoholem, kterému ženy holdují jen výjimečně.
Co se týče skladby jídla, muži přijímají více živočišných tuků v podobě uzenin, častěji než ženy jedí salámy, tlačenky a klobásy, které jsou velmi kalorické. Mužům proto k hubnutí mnohdy stačí jen to, když omezí nebo z jídelníčku zcela vyloučí nezdravé uzenářské výrobky.
Na druhou stranu je ale třeba odstranit mýtus, že muži nemají rádi sladké. Není to pravda - zvláště mezi muži, kteří mají s váhou nějaké problémy.
Zatímco ženy obvykle hubnou kvůli tomu, aby byly krásnější a dokonalejší, muži zpravidla nemají dostatečnou motivaci k tomu, aby drželi dietu nebo cvičili. A to ani v případě, že si uvědomují rozdíl mezi svou skutečnou postavou a ideálem.
Zdravotních rizik se moc nebojí. Přitom rozložení tuku je u většiny z nich daleko nebezpečnější než u stejně obézních žen (podle indexu tělesné hmotnosti). Mužům se totiž tuk hromadí především v oblasti břicha, a právě tam jsou orgány, které - zjednodušeně řečeno - rozhodují například o tom, nakolik se budou cholesterolem ucpávat cévy. Rizikový je obvod pasu větší než 102 centimetrů.
I muži se ale vinou nadváhy dostávají do začarovaného kruhu. S přibývajícím počtem kilogramů se totiž snižuje hladina pohlavních hormonů. Obézní muži pak mají méně partnerských vztahů, objevují se u nich hormonálně podmíněné sexuální problémy a následně poruchy erekce, za které se stydí. Souvislost s obezitou si obvykle nepřipustí. Při absenci opravdových partnerských a sexuálních vztahů pak logicky klesá ochota svou váhu redukovat.
S nadsázkou lze říci, že muži začnou s obezitou něco dělat až ve chvíli, kdy mají první zdravotní potíže. Nezřídka je motivací první srdeční příhoda - infarkt kolem padesátého roku věku. Na rozdíl od žen totiž nejsou chráněni pohlavními hormony a nemoci srdce a cév v nižším věku jsou u nich obvyklejší. U žen se riziko vyrovná až po přechodu, čili někdy v šedesáti letech.
U mužů je nejdůležitější to, aby se naučili jíst častěji, tedy pětkrát denně. Jenže stejně jako zaměstnané ženy si těžko organizují den tak, aby s tím neměli problémy. Když už se ale muži do něčeho pustí, velmi často sklidí úspěch. Mnohdy totiž vůbec nevědí, co je zdravé a co nikoli, a když to zjistí, jsou nadšeni svými znalostmi a využívají je. Například v kurzech hubnutí pro muže, které pořádá společnost STOB (Stop obezitě), se klade větší důraz na otázky výživy než psychiky. Naopak na psychiku se soustředí spíše kurzy pro ženy, které bývají vedeny psycholožkou.
Pro obě pohlaví je důležité, aby poměr přijímaných živin byl vyvážený. Muži toho mohou sníst více, protože jsou vyšší a mají více svalové hmoty. Z těchto důvodů by měli mít v jídelníčku více bílkovin, samozřejmě s nízkým obsahem tuku. Mnozí muži se na počátku hubnutí obávají toho, že právě maso jim bude zakazováno. Proto se jim pak velice uleví, když zjistí, že tomu tak není. n

Redukční jídelníček: muž

* snídaně: 100 g ovesných vloček, 150 g bílého nízkotučného jogurtu, 1 pomeranč
* svačina: 3 toasty z celozrnného chleba s rostlinným tukem, sýrem eidamem a rajčetem
* oběd (připravený doma): 250 ml hovězí polévky, 100 g kuřecích prsou, brambory s rostlinným tukem, 150 g zeleniny
* varianta - oběd v restauraci: zhruba dvě třetiny běžné porce v restauraci (zkontrolujte, zda není porce masa větší), objednejte si navíc malý zeleninový salát
* svačina: müsli tyčinka, banán
* večeře: 150 g dušené ryby, 200 g zeleninového salátu
* 2. večeře: 1 pomeranč
* snídaně: 2 celozrnné toasty s rostlinným tukem, plátkem tvrdého sýra, šunky, 2 rajčata
* svačina: 150 g bílého jogurtu, dvě lžíce ovesných vloček
* oběd (připravený doma): 250 ml kuřecí polévky, 100 g telecího masa pečeného, těstoviny, 100 g zeleniny
* varianta - oběd v restauraci: asi dvě třetiny porce těstovin s masem a zeleninou v běžné pizzerii, neobjednávejte si těstoviny se smetanovou omáčkou
* svačina: 1 banán, ovocný tvaroh
* večeře: dušená zelenina, jedno vejce, polovina konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (100 g)
* 2. večeře: 1 pomeranč
* snídaně: 200 g ovesné kaše s rozinkami a ořechy
* svačina: 1 cottage sýr, rajče
* oběd (připravený doma): 120 g hovězího masa přírodního, dušená brokolice, rajčatový salát
* varianta - oběd v restauraci: odpovídá zhruba polovičce běžné porce steaku, k ní si objednejte 250 g dušené zeleniny nebo větší zeleninový salát
* svačina: 150 g zeleninového tvarohu, 1 paprika
* večeře: 150 g kuřecí číny bez rýže, 100 g zeleninového salátu
* 2. večeře: banán