Vaříme z kopřivy

20. ledna 2008 v 11:22 |  Vaříme zdravě
Že je kopřiva známá léčivá bylinka, to ví jistě každý. Je to ale i výborná surovina, ze které můžete připravit spoustu chutných a zdravých jídel.
Kopřivový špenát 1
přibližně 1 litr natrhaných kopřiv (nebo i více, při vaření hodně ubude na objemu), 2 lžíce polohrubé celozrnné mouky, 2-3 stroužky česneku, 1 vejce, 1-2 lžíce mléka, olivový olej, sůl, pepř, muškátový oříšek
Kopřivy pořádně opereme a pak je vaříme, dokud nejsou měkké a vláčné. Slijeme (špenátovou vodu si necháme), rozmixujeme je, nebo na velmi jemno posekáme. Postupně vlijeme asi deci studené špenátové vody s rozmíchanou moukou (mouku přidáváme podle toho, jak hustý špenát chceme mít) a několik minut povaříme. Před koncem vaření přidáme jedno vejce a rozmícháme. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, utřeným česnekem, trochou mléka (nemusí být), olejem (nebo máslem).
Kopřivový špenát 2
Kopřivy povaříme v osolené vodě, slijeme, necháme okapat a najemno posekáme. Z olivového oleje, cibulky a celozrnné mouky připravíme jíšku a vmícháme do ní kopřivy. Krátce povaříme, přidáme utřený česnek a vmícháme vejce.
Kopřivová vaječina
Kopřivy omyjeme, spaříme horkou vodou a posekáme najemno. Na pánci na olivovém oleji zpěníme posekanou jarní cibulku, přidáme kopřivy, posekané zelené bylinky (pažitka, petrželka, nať jarních cibulek), stroužek česneku, podusíme, pak rozklepneme vejce. Můžeme přidat také ovesné vločky. Osolíme, opepříme a necháme srazit.
Kopřivová nádivka
Nakrájené celozrnné rohlíky zalijeme horkým vývarem a necháme změknout. Pak přidáme předvařenou na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel, vejce a nadrobno nakrájené spařené kopřivy. Ochutíme majoránkou, petrželkou, pažitkou, solí a pepřem a Upečeme v troubě. Místo vývaru můžeme použít mléko a místo celých vajec můžeme vmíchat jen žloutky a poté sníh z bílků, nádivka bude nadýchanější.
Kopřivák alias bramborák
Omyté, spařené a najemno posekané kopřivy smícháme s vejci, celozrnnou moukou, utřeným česnekem, solí, pepřem, kmínem a majoránkou. Poté formujeme placičky, které vložíme na pečící papír, pokapeme olivovým olejem a upečeme v troubě z obou stran.
Kopřivová rýže s pórkem a rajčaty
1 kg kopřiv, 200 g rýže, 100 g pórku, 2 rajčata, lžička mleté papriky, sůl, olivový olej
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a zasypeme mletou paprikou. Pak přidáme rajčata nakrájená nadrobno, pokrájené kopřivy a pórek a zalijeme teplou vodou. Když se voda vaří, vložíme rýži, osolíme a uvaříme doměkka.
Zapečené kopřivové brambory
1-2 hrnky spařených a pokrájených kopřiv, 1 cibule, 1 malý pórek, půl kila brambor, půl hrnku mléka, 1 žervé, sůl, pepř
Brambory pokrájíme na tlustší kolečka a uvaříme do poloměkka. Cibuli a pórek pokrájíme najemno. Do vymazané zapékací mísy vrstvíme brambory, pórek, kopřivy, cibuli, průběžně solíme a pepříme (poslední je vrstva brambor). Vše zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali žervé. Pečeme dozlatova.
Kopřivová polévka
Na olivovém oleji osmahneme posekanou cibuli, přidáme najemno nasekané kopřivy, na nudličky nakrájenou kedlubnu, kmín a krátce osmahneme. Pak zalijeme vodou (můžeme přidat sušený bio bujón) a vaříme deset minut. Pak zahustíme buď jíškou nebo smetanou, ve které jsme rozmíchali žloutek.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama