Slunečnicové semínko

7. ledna 2008 v 19:27 |  Potraviny pro Vaši linii
Slunečnicová semínka patří do zdravé kuchyně, protože jsou plná cenných látek pro naše tělo.
Slunečnicová semínka jsou přírodním zdrojem antioxidantů jako selen a vitamin E. Neutralizují volné radikály, čímž zpomalují proces stárnutí. Obsahují velké množství hořčíku, který pomáhá při migrénách a astmatu. Konzumace semínek zklidňuje nervy, snižuje krevní tlak, působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám, příznivě působí na pokožku, sliznice a nervový systém. Ve slunečnici jsou také omega 6 polynenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Je tu i další důležitý prvek -niacin, který reguluje metabolismus cukrů a tuků. Niacin je důležitý pro psychickou pohodu a při zvýšené duševní námaze. A nakonec je tu přítomna i kyselina pantotenová, díky které má naše pokožka správnou výživu a náš spánek je klidný.
Loupaná semena jsou vhodná k přímé konzumaci, přidávají se také do pečiva, zeleninových pokrmů, do musli. Důležité je semínka dobře rozkousat, jinak projdou trávicím traktem bez toho, aby si tělo vzalo cenné látky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama