Kiwi

25. ledna 2008 v 17:29 |  Potraviny pro Vaši linii
. výborný zdroj vitaminu C
. dobrý zdroj draslíku
. obsahuje rozpustnou vlákninu, která pomáhá snížit krevní hladinu cholesterolu
Tento srstnatý vejčitý plod pochází z Číny a v angličtině se mu původně říkalo čínský angrešt. Kiwi se rozšířilo do celého světa teprVe na počátku tohoto století díky novozélandským zelinářům a nakonec bylo přejmenováno po nelétavém ptáku kiwi, který je národním symbolem Nového Zélandu.
Světle zelená dužina plodu kiwi je výborný zdroj vitaminu C, nezbytného pro hojení ran a zdravý imunitní systém. Jediný plod kiwi dodá tělu víc, než kolik je běžná denní dávka tohoto vitaminu doporučovaná pro dospělého člověka. Kiwi je také dobrý zdroj draslíku, který pomáhá vyrovnávat vysokýobsah sodlku v běžné evropské stravě. Dostatek draslíku zřejmě souvisí také se zdravým krevním tlakem.
Kiwi dále obsahuje užitečné množství rozpustné vlákniny, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Při trávení tuků se rozpustná vláknina váže na cholesterol a tak způsobuje, že se cholesterol místo opětného vstřebání vyloučí jako odpad z těla.
Obsah cukru v plodu kiwi se pohybuje okolo 10 procent, středně velkýplod tedy představuje asi 29 kcal. Chuť kiwi je sladká až jemně nahořklá. Kiwi se často používá pro ozdobu pokrmů a ovocným salátům dodává příchuť exotiky.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama