Leden 2008

Energetické hodnoty hotových jídel a příloh

28. ledna 2008 v 19:14 Energetické tabulky potravin
Hotová jídla, přílohy, rychlé občerstvení
Potravina - 100 gEnergie
(kJ)
Bílk.
(g)
Tuky
(g)
Sach.
(g)
GICholest.
(mg)
Vláknina
(g)
Hotová jídla sladká
Krupicová kaše7405819vysoký (nad 70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Palačinky s tvarohem - 1 ks71077,518střední (30-70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Hotová zmrazená jídla - 100 g
Bramborové šišky plněné mákem9405,74,839,9hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Kynuté knedlíky s borůvkami11406,53,251,7hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Mexická pizza (Guseppe)87010,43,833,2hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Plněné papriky v rajské omáčce4804,25,811,3hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Smažené kuřecí Gordon Bleu79011,4916,9hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Šišky plněné uzeným masem a špenátem8206,12,636,1hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Tvarohové knedlíky s meruňkovou náplní12308,79,339,3hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Zelenina se žampiony a rýží (Zgoda)39030,519,6hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Zeleninové prsty zmrazené (Nowaco)4803,90,524hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Jídla v restauracích nebo závodních jídelnách
Polévky - 1 porce
Čočková27050,310,5nízký (pod 30)02,5
Dršťková85091311střední (30-70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Gulášová600107,58,5střední (30-70)281,5
Hovězí3807,56,52potravina téměř neobsahuje sacharidy522,3
Rajská krémová2501,53,56,5střední (30-70)101,5
Slepičí s nudlemi72020315střední (30-70)70,5
Hlavní jídla - 1 porce (bez přílohy)
Biftek204053310potravina téměř neobsahuje sacharidyhodnota není k dispozici0
Hovězí guláš12303413,28,8nízký (pod 30)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Hovězí na žampionech149021267střední (30-70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Moravský vrabec158016324střední (30-70)hodnota není k dispozici0
Přírodní roštěná133022226střední (30-70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Segedínský guláš1960144010střední (30-70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Španělský ptáček1940243510střední (30-70)hodnota není k dispozici0
Vepřové ražniči137019254střední (30-70)hodnota není k dispozici0
Vepřový řízek přírodní11204590,1potravina téměř neobsahuje sacharidy700
Vepřový řízek smažený135022,51721vysoký (nad 70)600,6
Znojemský guláš1510162711střední (30-70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Přílohy 100 g
Bageta s bylinkovým máslem (Meggle)13006,513,441hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Bramborová kaše3001,81,312střední (30-70)61,4
Bramborové hranolky pečené nasucho5502,3421hodnota není k dispozici0hodnota není k dispozici
Bramborové hranolky smažené12204,214,532,5vysoký (nad 70)03,5
Bramborové knedlíky7204,50,537vysoký (nad 70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Bramborové krokety smažené11102,41823vysoký (nad 70)561,3
Bramborový salát s majonézou5104515vysoký (nad 70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Brambory vařené29020,114,8střední (30-70)02,1
Dušená zelenina (200 g zeleniny, 10 g Flory light)5800,4520hodnota není k dispozici0hodnota není k dispozici
Houskové knedlíky10307,11,151vysoký (nad 70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Rýže vařená bílá5202,40,327,6vysoký (nad 70)00,2
Rýže vařená natural5402,70,827,3střední (30-70)01,3
Špagety bezvaječné vařené55051,123,9střední (30-70)01,5
Těstoviny vaječné vařené6004,91,128vysoký (nad 70)381,4
Topinka na tuku180052047střední (30-70)hodnota není k dispozici1,5
Vařené luštěniny4408,60,616nízký (pod 30)03.5-7
Ostatní jídla - 1 porce
Boloňské špagety222521,321,364střední (30-70)984
Francouzské brambory2600213259střední (30-70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Pizza se sýrem a salámem -300 g345028,541,784střední (30-70)485
Smažený květák2500143456střední (30-70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Tortellini158015,6957,5střední (30-70)1504,5
Vegetariánská hotová jídla - 100 g
Kostky s koprovou omáčkou (Vegilife)2907,92,24,4hodnota není k dispozici0hodnota není k dispozici
Kuličky s rajčatovou omáčkou (Vegilife)50010,15,37,6hodnota není k dispozici0hodnota není k dispozici
Polévky
Sáčkové - porce 0.2 l
Francouzská (Maggi)2501,50,911,4hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Francouzská (Vitana)2903,51,69,8hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Gulášová (Knorr)3102,22,112hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Gulášová (Maggi)2000,92,75hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Hovězí (Vitana)3702,25,96,6hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Nudlová se zeleninou (Maggi)2601,90,811,6hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Rajská (Knorr)29020,911,3hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Rajská (Vitana)3001,7113,4hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Rajská letní (Maggi)2900,81,613,3hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
S játrovými knedlíčky (Knorr)3003,11,810,5hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
S masovými knedlíčky (Knorr)2802,62,49,1hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
S šunkovými knedlíčky (Maggi)3502,93,99,2hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Slepičí (Vitana)3103,12,210,1hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Instatní - porce 0.2 l
Česneková (Knorr)15010,56,7hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Česneková (Maggi)1900,72,35,6hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Česneková (Vitana)2800,83,48,5hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Francouzská (Maggi)17010,97,6hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Francouzská (Vitana)1702,40,27,2hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Gulášová (Knorr)2301,51,19,5hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Gulášová (Maggi)2000,92,65hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Gulášová (Vitana)2901,32,410,6hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Hovězí (Maggi)15010,86hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Hovězí (Vitana)3102,546,7hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Hovězí celestýnská (Knorr)1700,80,97,3hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Hrášková (Maggi)3702,64,19,2hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Hrášková (Vitana)43042,815,2hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Kuřecí (Vitana)2002,31,17,2hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Písmenková (Maggi)1900,90,98,9hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Rajská (Knorr)2600,82,210,8hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Rajská (Maggi)3401,41,413,6hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
S játrovými knedlíčky (Vitana)1902,31,65,7hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Slepičí (Knorr)16010,86,8hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Slepičí (Maggi)1400,90,96,1hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Sýrová (Vitana)3202,52,710,5hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Tomatová s kukuřicí (Vitana)3002,31,811,5hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Vývar (Vitana)4001,12,217,8hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Žampionová (Knorr)1900,71,58,1hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Nudlová inspirace (průměr)8505,110,124,8hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Omáčková fantazie (průměr)15007,517,342hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Sušené jídlo v kelímku - 100 g
Bramborová kaše s cibulkou a krotony18105,614,769,5hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Bramborová kaše se šunkou142011,72,566,1vysoký (nad 70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Instantní nudlová polévka Lucky - kuřecí19609,921,654,7hodnota není k dispozicihodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Instantní ovesná kaše Expres15007,712,252střední (30-70)hodnota není k dispozicihodnota není k dispozici
Kari rýže142073,470vysoký (nad 70)hodnota není k dispozici

Chřest - lék na dlouhověkost

28. ledna 2008 v 18:58 Potraviny pro Vaši linii
Chřest je jeden z nejlepších přírodních omlazovacích prostředků, povzbuzuje látkovou přeměnu a přináší vitalitu a osvěžení organismu.
Tato lahůdková zelenina pochází z Orientu, v Čechách se rozšířil v l7. Století v Polabí, na Moravě v okolí Ivančic. Chřest (Asparagus officinalis) se pěstuje v několika odrůdách, z nichž nejznámější je zelená a bílá. Zelený chřest má vyšší biologickou hodnotu, nemusí se loupat a má více vitaminu C než bílý.
Chřest má malou kalorickou hodnotu, je vhodný při dietách. Kromě vitaminu C obsahuje provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E, draslík, fosfor, vápník a hořčík, železo, jód, zinek, sodík. Jeden gram chřest obsahuje 1 mikrogram kyseliny listové, která působí na omlazování buněk, pomáhá při únavě, stresu, nízké schopnosti soustředit se a proti předčasnému šedivění vlasů. Má mnoho vlákniny, která pomáhá při ochablosti střev, zácpě a také pro zdravé sliznice. Množství zinku aktivuje mozek, posiluje vaziva a cévy.
Účinky na organismus:
- působí jako diuretikum
- pomáhá při slabozrakosti
- posiluje nervy
- podporuje krvetvorbu
- odstraňuje zácpu
- podporuje vylučování vody z těla
- omlazuje buňky
- posiluje sliznice v těle
- aktivuje metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků
- přináší vitalitu
Z chřestu se připravují polévky, saláty, nejčastěji se podává vařený, politý máslem a posypaný strouhaným sýrem. Chřest kupujeme s pevně zavřenými hlavičkami, pokud se pootevírají, byl sklizen pozdě. Předvařený chřest můžeme zmrazit. Vzhledem k tomu, že obsahuje značné množství purinu, může zvyšovat u lidí trpících dnou hladinu kyseliny močové v kloubech.
Recept z chřestu
Studený chřest s vaječnou omáčkou
500 g vařeného chřestu, 4vejce, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky bílého pepře, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce estragonového octa, 1/8 l oleje,4 lžíce petrželky

Chřest uvaříme, necháme na sítu dobře okapat. 2 vejce uvařte s trochou octa, po 5 minutách nechte z hrnečku sklouznout do vody 2 bílky a vařte je s vejci. Potom dejte zchladit do studené vody. 2 žloutky rozetřete s kořením a octem. Po kapkách přidávejte olej a utřete krémovitou omáčku (mixér je též povolen). Dochuťte. Oloupaná vejce a bílky nakrájejte na kostičky. Promíchejte a stejnoměrně rozdělte na chřest a posypte petrželkou. Omáčku podávejte zvlášť. Vhodná příloha: rozpečené houstičky s máslem, lehké bílé suché víno.

Ukázka jídelníčku při redukční dietě na jeden týden

28. ledna 2008 v 18:05 Diety
Příklad jídelníčku při redukční dietě na jedne týden:
DEN
SNÍDANĚ
PŘESNÍD.
OBĚD
SVAČINA
VEČEŘE
II. VEČEŘE
PO
56 g Fit celozrnný chléb, 60 g gervais - pažitka , 150 g zelená paprika
220 g ovocný salát se zakysanou smetanou
200 g květákový mozeček, 150 g pečené brambory, 10 g Flora, 150 g rajčatový salát s cibulí
150 g ovocný tvaroh s jahodami
140 g celozrnné těstoviny s tuňákem ve vlastní šťávě posypané sýrem, 150 g dušená francouzská zeleninová směs
150 g míchaný salát s ředkví a karotkou
ÚT
56 g celozrnný chléb, 50 g luštěninová pomazánka, 100 g rajče
125 g bílý jogurt nízkotučný, 15 g borůvky, 15 g oříšky mix (mandle, lískové,vlašské)
200 g hovězí na houbách, 80 g vařená rýže Natural, 150 g okurkový salát s biokysem
30 g špaldový knäckebrot Bio, 180 g ovocná přesnídávka neslazená s meruňkami
120 g pstruh pečený, Flora 10 g, 225 g bramborová kaše s cibulí a pažitkou, 150 g sterilované kukuřičné klasy
40 g olomoucké tvarůžky servírované na hlávkovém salátu (150 g)
ST
200 g mléčná rýže light jahodová, 150 g pomeranč
30 g crocamtte snack sýr chedar, 200 g kedluben
100 g králík na česneku, Flora 10 g, 25 g opečený toast tmavý, 150 g dušená zeleninová směs s brokolicí, 60 g hruškový kompot
250 ml kefírové mléko
150 g kuřecí rolka se špenátovou nádivkou, 150 g vař.brambory, 150 g římský salát s mrkví
40 g hermelín s jogurtovými kulturami Figura, 150 g pekingské zelí
ČT
60 g slunečnicový chléb, 10 g Flora s vlákninou, 30 g jemná kuřecí šunka, 50 g ředkvičky
44 g tyčinka Guareta jogurtová
85 g vepřové maso přírodní, 250 g brambor vařený, 150 g salát z červené řepy
250 ml kyška
150 g kuřecí špíz se zeleninou posypaný sýrem (30 g), 80 g vařená rýže Natural
300 ml rajčatového džusu
250 ml nízkotučné mléko, 30 g müsli s ovocem, 100 g broskev
175 g šopský salát s balkánským sýrem
200 g přírodní roštěná, 100 g brambor vařený, 100 g třešňový kompot
60 g Lučina linie, 100 g červená paprika
120 g pečené filé, 5 g Flora, 56 g Fit chléb celozrnný, 150 g dušená kapusta
150 g jogurt nízkotučný Vitalinea Bílé pohlazení vanilka, 100 g grapefruit
SO
50 g tmavý toast se šunkou (10g) a sýrem Madeland light (10g), 150 g salát polníček
120 g banán, 100 g bílý tvaroh
80 g hovězí svíčková, 100 g bramborová kaše, 150 g dušená míchaná zelenina
200 g fazolový salát
250 g rizoto s kuřecím masem (80 g) se zeleninou (50 g hrášek) a olivami (30g) sypané sýrem (20g), Flora 10
250 ml podmáslí
NE
60 g celozrnný chléb, 10 g Flora Light, 125 g nízkotučný jogurt meruňka, 100 g kiwi
50 g Eidam 30%, 150 g salátová okurka
150 g vepřové maso v protlaku, 50 g celozrnné těstoviny, 150 g hlávkový salát
250 ml DiaVita nápoj přírodní, 100 g salát s karotkou a jablkem
200 g salát z krabích tyčinek (100 g nízkotučný jogurt, 100 g krabí tyčinky, sůl, citron), 40 g celozrnný žitný chléb
70 g Cottage, 150 g paprika červená
Zastoupení živin
energie (kJ)
bílkoviny (g)
sacharidy (g)
tuky (g)
pondělí
5 441,2
72
155,6
49
úterý
5 607
79,8
149,7
47,4
středa
5 488
74
154,7
42,7
čtvrtek
5 485,2
77,9
145,8
47,6
pátek
5 880
70,9
151,8
53,4
sobota
5 638,8
77,5
161,6
44,1
neděle
5 508,3
82,5
145,8
42,8
u krabích tyčinek je uvedena pouze energie

Několik cviků pro krásnou postavu

28. ledna 2008 v 17:57 Pohyb
Unožování
Potřebujete vytvarovat boky? Na ně skvěle funguje unožování. Lehněte si na bok a hlavu opřete o ruku. Nohy mírně pokrčte a nohu nahoře zvedněte s výdechem co nejvýše můžete. Pak pomalu vraťte zpět do výchozí pozice - s nádechem. Nohu ale nepokládejte a znovu pomalu zvedejte. Opakujte 15 - 20 krát.
Dřepy s nohama od sebe
Na zpevnění hýždí a vnitřní partie stehen se hodí trochu "vylepšené dřepy". Aby byly ještě účinnější, můžete si vzít do ruky zátěž - činku zhruba o váze 1,5 - 2 kg.
Postavte se ve stoji rozkročném - chodidla dejte dostatečně daleko od sebe, ale pohlídejte si, aby špičky směřovaly mírně do strany. Proveďte dřep, ale dbejte přitom na rovná, vzpřímená záda. V dolní pozici chvíli setrvejte a zatněte vnitřní stranu stehen a hýždě. Pak se vraťte pomalu zpět.
Zkracovačky
* Lehněte si na míč (nebo podlahu), paže dejte za hlavu - lokty směřují do stran. Chodidla se musí celou plochou opírat o zem. Aniž byste tlačili rukama na hlavu či krk, zvedejte jen pomocí břišních svalů horní část trupu nahoru. Nezapomínejte dýchat - v momentě, kdy zaberete, vydechněte.
Pak se pomalu vracejte do výchozí pozice. Naprosto stejné je to v případě, že cvičíte na zemi - dejte pozor, abyste příliš 'nekulatili záda´. Zprvu udělejte tolik opakování, kolik vydržíte, postupně se dopracujete k patnácti...
* Vzadu za tělem se opřete tak, jak vidíte na obrázku. Lokty musí směřovat nikoli do stran, ale za záda, záda musí být rovná - pozici si ověřte u Aleny tak, jak jí poradila trenérka Jitka Košínová. Nadzvedávejte se pomalu do napjatých paží - pak se vraťte k zemi, aniž byste se jí dotkli. Měli byste zopakovat asi 12 až 15krát
Posílení tricepsu
Tenhle cvik lze provádět třeba o schod nebo židli - vždy to však musí být pevná opora, která se nehne a neujede vám!

Nemusíte cvičit, uklízejte!

28. ledna 2008 v 17:50 Pohyb
Samozřejmě, že by bylo dobré, abyste si na potrápení těla našli víc času, ale... Vědci ale potvrdili fakt, že službu našemu zdraví a kondici udělá i desetiminutovka denně. Sice nebudete moci počítat s velkým váhovým úbytkem, ale minimálně v pase se objem sníží - právě to se stalo při testu, který byl proveden v Americe.
"Každá minuta, kdy se hýbete, je cenná - tím spíš u obézních lidí, kteří se musí přemlouvat k jakékoli tělesné aktivitě," říká Jitka Košínová, trenérka BBC, která je i bleskovou poradkyní. "Je pro vás problém vyrazit do tělocvičny nebo posilovny? Nevadí, jděte se psem do parku nebo dovádět s dětmi na prolézačky. Cokoli, co vás rozpohybuje, se počítá!"

Kiwi

25. ledna 2008 v 17:29 Potraviny pro Vaši linii
. výborný zdroj vitaminu C
. dobrý zdroj draslíku
. obsahuje rozpustnou vlákninu, která pomáhá snížit krevní hladinu cholesterolu
Tento srstnatý vejčitý plod pochází z Číny a v angličtině se mu původně říkalo čínský angrešt. Kiwi se rozšířilo do celého světa teprVe na počátku tohoto století díky novozélandským zelinářům a nakonec bylo přejmenováno po nelétavém ptáku kiwi, který je národním symbolem Nového Zélandu.
Světle zelená dužina plodu kiwi je výborný zdroj vitaminu C, nezbytného pro hojení ran a zdravý imunitní systém. Jediný plod kiwi dodá tělu víc, než kolik je běžná denní dávka tohoto vitaminu doporučovaná pro dospělého člověka. Kiwi je také dobrý zdroj draslíku, který pomáhá vyrovnávat vysokýobsah sodlku v běžné evropské stravě. Dostatek draslíku zřejmě souvisí také se zdravým krevním tlakem.
Kiwi dále obsahuje užitečné množství rozpustné vlákniny, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Při trávení tuků se rozpustná vláknina váže na cholesterol a tak způsobuje, že se cholesterol místo opětného vstřebání vyloučí jako odpad z těla.
Obsah cukru v plodu kiwi se pohybuje okolo 10 procent, středně velkýplod tedy představuje asi 29 kcal. Chuť kiwi je sladká až jemně nahořklá. Kiwi se často používá pro ozdobu pokrmů a ovocným salátům dodává příchuť exotiky.

Zdravá výživa prodlužuje život

25. ledna 2008 v 17:24 Zdraví & krása
"Pod pojmem zdravá výživa si představuji vyvážené stravování, které člověku přinese dobrý pocit, prodlouží mu život a prodlouží mu ho kvalitně," říká RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., která se už dlouhá léta zabývá vazbami zdraví, výživy a životního stylu.
Konkrétně to znamená stravování, které nám pomůže předcházet civilizačním nemocem a které vidím asi takto: občas kousek kvalitního masa, hodně mléčných výrobků, spoustu ryb, ovoce a zeleniny, sem tam luštěniny. Sladkosti, tuky, uzeniny a syté omáčky jen výjimečně nebo spíš vůbec ne.

Jaké největší chyby ve stravování děláme?

Jíme příliš velké porce, mnoho tuků a sacharidů a naopak málo vlákniny, ovoce a zeleniny a také ryb, zejména mořských. Další opomíjenou potravinou jsou luštěniny. Podle dostupných statistik snědí Češi asi dva kilogramy luštěnin ročně, zatímco výživová doporučení hovoří o desetinásobku, tedy o dvaceti kilogramech. Slavné to v České republice není ani s konzumací mléka a mléčných výrobků. I když se za posledních pět let situace zlepšila, stále s ekvivalentem 250 litrů zaostáváme za průměrem Evropské unie, který je 350 litrů; Francouzi, jejichž jídelníček si často bereme za vzor, jsou někde na 400 litrech. Ekvivalent určuje množství mléka potřebného k výrobě všech mléčných výrobků, které za rok sníme. V naší stravě je také málo vlákniny, jejímž ideálním zdrojem je ovoce, zelenina a neloupané obiloviny. Zatímco doporučená denní dávka je 30 gramů vlákniny denně, Češi snědí v průměru 11 až 12 gramů, a dokonce i ti, kteří dbají na zdravou výživu, se dostávají pouze k 18 až 20 gramům . Pro zajímavost: Naši předkové měli až 50 g vlákniny denně, protože jedli více ovoce a zeleniny a pekli daleko tmavší chleba.
Co s tím?
Ideální je nahradit bílé pečivo celozrnným, loupanou rýži a obiloviny jejich neloupanou podobou a ke každému jídlu včetně snídaně si dát malou porci ovoce a zeleniny, kterých bychom měli každý den sníst zhruba půl kilogramu, abychom získali doporučené množství vlákniny. Diabetici anebo lidé, kteří si hlídají váhu, mohou nahradit ovoce zeleninou. Zelenina je také to jediné, co můžeme jíst bez omezení, v jakémkoliv množství. Kromě vody, vlákniny a vitaminů obsahuje antioxidanty, které chrání před kardiovaskulárními chorobami i před rakovinou a navíc zpomalují stárnutí.
Jak je to s masem?
Maso ano, ale maximálně třikrát až čtyřikrát týdně a střídat králičí, jehněčí, vepřové, hovězí, telecí, kuřecí, krůtí s tím, že přednost by mělo mít méně tučné králičí a drůbeží, ovšem bez kůže. Protože kuřecí stehýnko s kůží má 20 procent tuku a je daleko tučnější než vepřová kýta s osmi procenty. Na rozdíl od našich předků, kteří jedli hlavně drůbež a drobné živočichy a s nimi i daleko větší množství chrupavek a kolagenního vaziva, máme s naším zvykem upřednostňovat plátky čistého masa nedostatek kolagenu. Doplácejí na to klouby, ale třeba i vlasy, které jsou tenké a lámavé. Alespoň jednou týdně bychom měli do jídelníčku zařadit aspik. Pokud je želatina, která se vyrábí z vepřových kůží, dobře udělaná, neobsahuje žádný tuk, a přidáme-li do ní zeleninu, kousek libového masa nebo drobů, máme výbornou, zdravou a navíc i levnou večeři.

Je pravda, že všechny uzeniny jsou nezdravé?

Je to pravda, protože všechny jsou přesolené, obsahují rychlící soli, aromatické a konzervační látky, které zatěžují organismus, často se do nich přidává mouka, což jsou sacharidy navíc, a jsou příliš tučné. U sýrů jsme si zvykli hledat procento tuku, ale většinou si neuvědomujeme, že v žádném sýru není tolik tuku jako v uzeninách. Například tzv. dietní párky obsahují 20 procent tuku, suché trvanlivé salámy až 40 procent. Pokud si tedy někdo není schopen uzeniny zakázat úplně, neměl by je jíst častěji než třikrát do měsíce a vybírat si čistou, kvalitní svalovinu, třeba šunku od kosti, debrecínku, kladenskou pečeni, protože v tom případě alespoň ví, co jí.

Jak často bychom měli jíst ryby?

Lékaři doporučují jíst ryby dvakrát týdně, ale v našich podmínkách bude úspěch, když se je naučíme do jídelníčku zařazovat alespoň jednou týdně. Mořské ryby jsou cenné proto, že obsahují omega 3 nenasycené mastné oleje. Ty jsou nesmírně důležité pro rozvoj mozku, mají vynikající protizánětlivé a protisklerotické účinky a pomáhají tělu bránit se proti kardiovaskulárním chorobám, například infarktu, i proti některým druhům rakoviny. V mořských rybách jsou také důležité stopové prvky, například jód a zinek, kterých je v naší stravě málo a přitom jsou pro zdraví nezbytné. U nás bohužel stále převládá představa, že ryba se dá jíst pouze smažená, a jiné úpravy ryb neznáme. Velice chutné jsou doplněné zeleninou a zapékané pod nejrůznějšími bešamelovými omáčkami, lze je udělat jako minutku na pánvi a podávat s nejrůznějšími dresinky, výborné jsou nízkoenergetické saláty, v nichž se rybí nebo krabí maso kombinuje se zeleninou, ale i s ovocem a se zakysanou smetanou či jogurtem.
Jak by tedy měl vypadat náš jídelníček?
Jíst bychom měli pravidelně, pětkrát až šestkrát denně a menší porce. Snídaně může mít větší podíl sacharidů, doplněných bílkovinou a ovocem. Ideální je müsli nebo celozrnné pečivo, kdo fyzicky pracuje, může pečivo doplnit sýrem, vajíčkem, rybí pomazánkou. K tomu jogurt s čerstvým ovocem nebo zeleninou a dostatek mléčného nápoje. Ke svačině doporučuji porci zeleniny nebo ovoce, k obědu kousek masa, případně ryby, můžeme volit i vnitřnosti. K tomu velkou porci zeleniny a klasickou přílohu - pokud si někdo hlídá váhu, tak jen poloviční porci - a čerstvý zeleninový salát. Z příloh bychom měli dávat přednost bramborám, celozrnným obilovinám a těstovinám a bramborovým knedlíkům, naopak houskové knedlíky a loupanou rýži bychom měli jíst v menším množství. Odpolední svačina by měla být zeleninový salát, případně doplněný malým kouskem sýra nebo ryby. Kdo nemá potíže s váhou, může si dát večer opět klasickou přílohu doplněnou zeleninovým salátem a masem, sýrovým pokrmem, pečenou zeleninou anebo může být večeře luštěninová. Kdo si hlídá váhu, nebude jíst sacharidy, místo přílohy volí jen zeleninový salát. Dvě hodiny před spaním bychom měli sníst ještě druhou večeři, a to už jen něco lehkého, kousek zeleniny nebo sušeného ovoce.

Potraviny pro zdravou pleť

25. ledna 2008 v 17:15 Zdraví & krása
Čerstvá zelenina a ovoce, celozrnné pečivo, rostlinné bílkoviny, kvalitní tuky a oleje a spousta čisté vody - to jsou základní suroviny k tornu, abyste měli dobrou a zdravou pleť. Tyto potraviny zajišťují zdravou funkci vnitřních orgánů a ta se zase odráží na stavu kůže.Potraviny s vysokým podílem vlákniny protlačují stolici rychleji tlustým střevem, velké množství vypité vody vymývá jedy z celého těla prostřednictvím ledvin a hojnost čerstvé listové zeleniny udržuje játra v účinné činnosti, a tak pomáhá lépe detoxikovat krev.

Pleť, která jen září, je hladká a bez poskvrny, je indikátorem toho, že uvnitř v těle všechno dobře funguje.

Suchá, matná a v šupinkách se loupající kůže často ukazuje na nedostatek esenciálních mastných kyselin ve stravě. Tuk je nezbytná složka výživy. Místo toho, abyste vyřazovali tuky ze svého jídelníčku, se raději sou střeďte na to, abyste jedli zdravé tuky, jako je panenský olivový olej, mandle, avokádo, tykvová a sezamová semínka. A navíc zvažte, jestli byste neměli do svého jídelníčku zařadit zdroje omega-3 a gama-linolenové (GLA) kyseliny, jež obě patří do skupiny esenciálních mastných kyselin. Tyto speciální složky výživy pomáhají udržet pleť pružnou a vláčnou a prospívají zdraví celého organismu i v mnoha dalších aspektech.

Tuky, obsahující mastné kyseliny skupiny omega-3, jsou hojně obsaženy v mase tučných ryb, jako jsou lososi, sardinky či makrely. Pokud máte tyto ryby na svém jídelníčku zhruba třikrát týdně (celkem tedy asi 30 dkg čisté hmotnosti masa), je to pro většinu lidí dostatečné množství.

Vynikajícím zdrojem mastných kyselin omega-3 jsou rovněž lněná semínka, která lze konzumovat buď jen tak, v jejich původní podobě anebo jako lněný olej. Lněný olej však rychle žlukne, a proto se musí chránit před teplem a světlem. Kupujte ho proto v malých dávkách v průhledných lahvích, uchovávejte ho v chladničce, nevařte na něm, a spotřebujte ho do šesti týdnů od otevření láhve. Lněný olej má poměrně jemnou chuť, a tak se dá přidávat do salátů, lze na něm smažit bramborové hranolky, a může se přidávat i do těstovin. Pokud raději jíte přímo lněná semínka, musíte je rozemlít a nepolykat je celá, jinak mohou projít celým zažívacím traktem, aniž byste je strávili.

Lněná semínka mají mírnou, trochu oříškovou chuť a jsou vynikající, Zvlášť když je přidáte k ovesné kaši nebo k jiným vařeným obilovinám těsně před podáním na stůl. Mletá lněná semínka se také dají smíchat mixérem s ovocnou šťávou, sójovým mlékem, mandlovým mlékem, banány, či jiným čerstvým ovocem, a vznikne tak zdravý nápoj. Lněná semínka vytvářejí sliz a když se nasypou do nějaké tekutiny, získají konzistenci želé, a tak své nápoje s lněnými semínky konzumujte raději ihned poté, co jste je připravili.

Jezte denně buď dvě až čtyři lžíce čerstvě umletých lněných semínek, anebo i jednu až dvě lžíce lněného oleje.

Gama-linolenová kyselina (GLA) pomáhá při léčení suché pleti a vlasů, ekzémů a dalších kožních chorob. Třebaže GLA lze syntetizovat z linolenové kyseliny, která se nachází ve většině ořechů a oříšků, v semenech rostlin a v obilných zrnech, ve skutečnosti mnoho lidí trpí nedostatkem této esenciální mastné kyseliny. K činitelům, jež narušují změnu této látky v GLA, patří konzumace tzv. mastných kyselin s konfigurací trans (které se nacházejí v polynenasycených olejích a ztužených pokrmových tucích) a nasycených tuků, dále alkoholu a tabáku, a konečně sem patří i nedostatky ve výživě a stárnutí.

Mezi potraviny, které jsou bohaté na GLA, patří například pupalkový olej, olej ze semen černého rybízu a olej z brutnáku lékařského, a lze je užívat ve formě přídavků k potravě. Užívejte tolik kapslí, aby množství odpovídalo přibližně 240 miligramům GLA denně.

Tuky, které jsou zdravé pro pleť:
Panenský olivový olej
Sezamová semínka
Tykvová semínka
Vlašské ořechy
Mandle
Slunečnicová semínka
Avokádo
Zdroje mastných kyselin omega-3:
Ryby s vysokým podílem tuku v mase (lososi, sardinky)
Lněná semínka a lněný olej
Zdroje gama-linolenové kyseliny:
Pupalkový olej
Olej ze semen černého rybízu
Olej z brutnáku lékařského
Zdroj: Laura Vukovicová - 14-denní pročištění organismu léčivými bylinami

Dieta při vysokém krevním tlaku

25. ledna 2008 v 16:48 Diety
1.Především u každého jedince je nutné omezit sůl, protože vztah mezi hypertenzí a zvýšeným příjmem soli je zcela nepochybný. Příjem soli u naší populace povětšině přesahuje 10 g, některé studie jak u nás, tak také v sousedním Německu dokumentují, že průměrný denní příjem soli je asi 13-15 g. V praxi to znamená, že i zdraví jedinci by měli snížit příjem soli asi na polovinu, u hypertoniků by to měla být maximálně třetina dosud konzumované průměrné dávky…Prakticky to znamená, že veškeré pokrmy by se měly spíše nedosolovat. Na omezené solení se dá jednak zvyknout, jednak je možno řadu pokrmů chuťově korigovat používáním vhodného koření, jako např. rozmarýn, libeček, oregano a podobně.

2. S omezením soli souvisí také určitá opatrnost při konzumaci minerálek. Je třeba si všimnout, jaké množství minerálních látek je přítomno, zejména jaký je obsah sodíku, a podle toho pak volit minerálky. V každém případě je vhodnější konzumovat spíše tzv. bezsolutovou vodu, tj. nápoje prakticky bez iontů.

3. S omezením soli (ale také tuku) výrazně souvisí konzumace uzenin. Naprostá většina obsahuje poměrně značné množství soli a dále také nasyceného tuku. Ten je především značnou energetickou zátěží, zejména je ale nevhodný u jedinců, kteří mají mít dietu zaměřenu i antiskleroticky. Je vhodné vědět, že i např. šunka a tzv. dietní párky obsahují povětšině alespoň 20 % tuku. Některé nedietní salámy obsahují až kolem 50 % tuku.

4. V rámci antisklerotické diety je žádoucí nejen omezení uzenin, ale vůbec omezení masa, zejména tzv. červeného. Obsahuje hodně tuku s nasycenými mastnými kyselinami, je proto energeticky hodně bohaté. V rámci diety je vhodné omezit jednak množství tuku s nasycenými mastnými kyselinami, jednak konzumovat potravu celkově energeticky méně náročnou. Místo zmíněného červeného masa je vhodné zařadit tzv. bílé maso, tj. zejména drůbež a ryby. Konkrétně právě ryby jsou většinou velmi vhodné, protože obsahují také tzv. omega 3 mastné kyseliny, které působí antiskleroticky. Doporučuje se, aby týdenní dávka ryb byla alespoň 2 x 200 g.

5. V souvislosti s omezením nasycených tuků je ale nutno upozornit, že to neznamená omezit používání kvalitních olejů. Naopak použití olejů s vysokým obsahem mono- a polynenasycených mastných kyselin je vhodné a možno říci přímo nutné. Vždyť například zmíněné omega 3 mastné kyseliny jsou přítomné jen v olejích. Tyto nenasycené mastné kyseliny jsou potřebné pro správné imunitní pochody a také pro správnou činnost mozku. Nutno jen připomenout, že tepelné zpracování ruší dvojné vazby, takže takovýto tepelně zpracovaný pokrm i na vysoce kvalitním oleji svoje nutriční výhody ztrácí, zbývá vlastně jen určitá energetická hodnota tuku.

6.Je nutné také omezit alkohol. V žádném případě nejen není vhodné, ale je přímo nebezpečné pro zhoršení hypertenze, konzumovat pravidelně větší množství alkoholu. V tomto směru je nutné upřesnění kvanta konzumovaného alkoholu. Byla uvedena maximální dávka 60 g čistého alkoholu za den (podle názorů některých odborníků na výživu platné s přihlédnutím k hypertenzi). Řada zpráv z poslední doby však ukazuje, že pravidelná konzumace alkoholu v množství větším než 30 g/den vede u většiny osob k postupnému poškozování mozku, zejména jeho šedé kůry, s následným postupným úbytkem řady funkcí s tím souvisejících. Konkrétně to znamená, že pro většinu lidí lze jako neškodnou dávku považovat např. jen 3 dcl vína, přibližně 2 lahvičky piva po 0,3 litru, či 75 ml 40 % alkoholu. Z hlediska složení alkoholu za nejvhodnější je možno považovat víno, zejména červené. Koncentráty zvyšují riziko rakoviny jícnu a žaludku, při konzumaci piva jsou zase některými autory popisovány zvýšené počty rakoviny tlustého střeva. Mimo popisovaný nepříznivý vliv alkoholu na játra, mozek, či zvýšené riziko vzniku nádorů je na místě si uvědomit, že alkohol je energeticky značně bohatý, zmíněné množství alkoholického nápoje odpovídá z hlediska energie (tj. kalorií) alespoň 3 rohlíkům.

7.K dalším dietním opatřením pro naprostou většinu osob patří omezení celkového příjmu potravy. Většina hypertoniků je buď obézních, nebo mají alespoň nadváhu, proto je nutné omezení celkového energetického příjmu. Prakticky to znamená již výše zmíněné omezení tučného masa, salámů, ale také alkoholu. Většinou je ale také žádoucí omezení celkových sacharidů, zejména tzv. volných cukrů. Znamená to omezit moučná a sladká jídla. Zde je nutno připomenout, že většina oblíbených nápojů, jako Coca-cola, Fanta a podobně, obsahují hodně cukru (například 1 litr Coca-coly má více než 80 g cukru, tj. cca 11 kostek cukru po 7 gramech).

9. Naopak v rámci zaměření diety jak vzhledem k poruše metabolismu sacharidů, tak i z řady jiných důvodů je vhodná konzumace většího množství vlákniny. Konkrétně to znamená více zeleniny a ovoce, z moučných produktů je pak vhodné upřednostnit tmavý chléb, tmavé pečivo, dalamánky a podobně.

U diety při hypertenzi platí, podobně jako u naprosté většiny dalších diet, požadavek, aby dieta byla připravena pro konkrétního jedince podle toho, jakou chorobou trpí, přesněji, jaká rizika se u něho projevují.

Základní složky stravy

21. ledna 2008 v 18:40 Rady a tipy
Naše strava je tvořena mnoha a mnoha různými potravinami. Pestrost naší stravy je základním kamenem pro udržení optimálního zdraví a kondice. Avšak není to jen pestrost, ale i výživná hodnota, která vede ke zkvalitnění života. Zde bych proto pojednal o šesti základních živinách, které by v naší stravě určitě neměli chybět.
Sacharidy
Cukry jsou základním zdrojem energie pro normální činnost svalů a celého těla. Sacharidy dělíme na cukry (jednoduché sacharidy) a škroby (složité sacharidy). Sacharidy jsou primárním zdrojem energie při intenzivním tréninku. 60% veškeré konzumované energie by mělo pocházet právě ze sacharidů.
Bohaté na sacharidy - škroby je např. rýže, brambory, obilniny či pečivo. Jednoduché sacharidy bychom měli přijímat především z ovoce a zeleniny, nikoliv ze sladkostí a čokolády.
Lipidy
Tuky jsou zdrojem energie, která se používá při aktivitách nižší intenzity či při dlouhotrvajících tréninkových aktivitách. Tuky živočišného původu jsou reprezentovány potravinami typu máslo, sádlo či tučné maso a jsou obvykle označovány jako nasycené, čímž přispívají k onemocnění srdce a cév. Tuky rostlinného původu bývají naopak nenasycené a tím pádem méně škodlivé. Representují je především různé oleje (olivový, lněný). Lipidy by měly tvořit asi 25% celkové denní dávky energie.
Bílkoviny
Bílkoviny jsou nezbytné pro tvorbu a údržbu svalové hmoty, červených krvinek, vlasů, tkáně a hormonů. Bílkoviny přijímané ve stravě jsou při trávení rozloženy na aminokyseliny, které se poté, co dorazí na místo určení zase promění na bílkoviny svalů a tkáně.
Bílkoviny se používají jako zdroje energie pouze v krajních případech, když už jsou spáleny veškeré zásoby sacharidů a tuků. Asi 15% z celkového příjmu energie by mělo připadnout na bílkoviny.
Potraviny bohaté na bílkoviny jsou především hovězí a vepřové maso, ryby, drůbež a luštěniny (fazole, čočka, hrách).
Vitamíny
Vitamíny v těle vytváří funkčně jakési katalyzátory, které regulují chemické reakce. Vitamíny jsou složité chemické látky, které si organismus většinou neumí vytvořit, ale pro správnou činnost je potřebuje. Vitamíny nejsou zdroji energie.
Minerály
Minerály jsou, podobně jako vitamíny, metabolickými katalyzátory. Podílí se na spoluvytváření těla a regulují důležité tělní procesy. Stejně jako vitamíny nejsou zdrojem energie.
Voda
Voda je vedle ostatních živin prakticky nenahraditelnou látkou. Voda tvoří 60-75% váhy našeho těla. V těle má voda mnoho a mnoho různých funkcí, ale mezi ty hlavní patří - regulace tělesné teploty, odvádění odpadních látek a podpora metabolismu. Stejně jako vitamíny a minerály není ani voda zdrojem energie.

Zelený čaj

21. ledna 2008 v 18:19 Potraviny pro Vaši linii
Zelený čaj má jemnou chuť a neobvyklou barvu zejména pro vyznavače černého čaje. Jeho chuť jim může připadat trpčí a slabě svíravá. Vyznačuje se však silnějším povzbuzujícím účinkem než čaj černý. Za to má, ale mnohem méně kofeinu a taninů.

Zelený čaj:

- obsahuje látky, které účinně brání tvorbě zubního kazu (může způsobit nežádoucí zabarvení zubů)
- je účinný při onemocnění dásní
- zpomaluje růst bakterií typu streptococcus mutans
- prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory
- přispívá i ke snížení tělesné váhy
- posiluje krevní stěny
- snižuje cukr v krvi
Výzkumy prokázaly velice slibný vliv užívání zeleného čaje na prevenci rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev a prostaty, ale také na snížení množství výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením. Zajímavé je prokazatelně prospěšné působení zeleného čaje proti vzniku metastáz.
Za podstatný a významný rys, který stojí především za pozornost, označují vědecké výzkumy antioxidační účinky zeleného čaje (jsou až 7 x silnější než u čaje černého), protože je známo, že antioxidanty brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky. Jde tak o účinnou prevenci proti mnoha chorobám, především takzvaným civilizačním.
Zelený čaj má také příznivé účinky v boji proti bakteriím a virům. Slibné jsou výsledky zkoumání odhalující, že zejména zelený čaj má protialergické účinky.
Odvar ze zeleného čaje účinně pomáhá léčit úplavici, normalizuje střevní mikroflóru a zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu.
Když necháme zelený čaj vyluhovat déle než obvyklým postupem 3 minut (zpravidla 6 minut), připravený čaj má sice ostrou až svíravou chuť, ale zásluhou tříslovin blahodárně působíme na trávicí trakt, protože třísloviny na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla.
Těhotné, kojící ženy a děti by měly pít až druhý záliv zeleného čaje, protože je v něm již velmi malý obsah kofeinu a taninů.
Zelený čaj bychom měli pít neslazený a pokud možno bez mléka, podstatně totiž snižuje jeho léčivé účinky.

Léčivé účinky medu

21. ledna 2008 v 18:19 Potraviny pro Vaši linii
Pohádky a legendy přisuzují medu jedinečné výživné vlastnosti a léčivé účinky. Odjakživa byl opěvován jako afrodiziakum a elixír mládí. Ve skutečnosti však pouze dodává energii ve formě jednoduchých sacharidů.
Med vyrábějí včely z rostlinného nektaru. Je směsí vody a dvou jednoduchých cukrů: fruktózy a glukózy. Čím je med průzračnější, tím vyšší je obsah fruktózy. Med skladovaný dostatečně dlouho však téměř vždy zkrystalizuje. Zahřátím se cukr znovu rozpustí.
Med dodává tělu jen zanedbatelné množství živin. I nízký obsah těchto živin však způsobuje, že med je přece jen o něco zdravější než rafinovaný bílý cukr, obsahující pouze "prázdné" kalorie. Med se z jedné čtvrtiny skládá z vody, a proto je méně kalorický než cukr - na 100 g medu připadá 288 kcal, na stejnou hmotnost rafinovaného cukru 394 kcal. Pokud však při vaření nahrazujete cukr medem, uvědomte si, že med je hustší, a proto lžíce medu váží víc než lžíce cukru. Budete-li med měřit spíš objemově než podle váhy, může se vám stát, že množství kalorií nevědomky zvýšíte.
Chuť medu závisí na rostlinách, ze kterých včely nektar nasbíraly. Med z akácií je jemný a hodí se na vaření. Med z kaštanů má výraznou, až nahořklou chuť. Med může obsahovat přírodní rostlinné toxiny. Včely sbírající pyl z rododendronů mohou vyrábět jedovatý med, který po požití způsobí ochrnutí. Odborníci také diskutují o obsahu pyrolizidinových alkaloidů v medu včel opylujících starček.

LÉČIVÉ ÚČINKY MEDU

Med si dodnes uchoval pověst léku na dýchací obtíže, sloužícího zvláště k odstraňování hlenů. Má také antiseptické účinky - již staří Řekové a Římané věřili, že med pomáhá hojit rány. Podobně jako cukr údajně působí rovněž jako dekongestivum (látka snižující překrvení) a mírné sedativum. Nápoj na bolení v krku připravíte rozpuštěním dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horké vody. Všechna sladká jídla povzbuzují mozek k tvorbě takzvaných endorfinů, přirozených látek tišících bolest. Sladká medová tekutina podporuje tvorbu slin a tak svlažuje suchou a podrážděnou krční sliznici.

MED V BĚHU STALETÍ

Med jako pokrm hodný bohů hrál roli v náboženských slavnostech na celém světě. Například podle řecké mytologie skrývaly malého Dia před otcem Kronem nymfy Adrasteia a Ió, dcery Melisseovy, a krmily ho mlékem a medem.
Dlouho před objevem včelařství si člověk doby kamenné začal cenit medu divokých včel pro jeho vzácnost a chuť. V Evropě, kde byl cukr vyhrazen pro vyšší a nižší šlechtu, používaly chudší vrstvy med jako sladidlo až do poloviny 17. století. Na konci 17. století se však cukr stal univerzálním sladidlem a med lahůdkou.

Detoxikace organismu

21. ledna 2008 v 18:14 Rady a tipy
Po určité době dochází k hromadění toxinů v důsledku vdechování i orální konzumace znečisťujících látek a chemikálií. Organizmus se těchto nečistot periodicky pokouší zbavovat a uvolňovat je ze tkání. Toxiny pak vstupují do krevního řečiště, čímž způsobují cyklické potíže. Během takového cyklu může postižená osoba trpět bolestmi hlavy, průjmy nebo depresemi. Půst je účinná a bezpečná metoda k detoxikaci organizmu a urychlení tohoto cyklu za současného zmírnění potíží. V podstatě lze půst doporučit při každém onemocnění, protože poskytuje tělu odpočinek potřebný k regeneraci. Nejlépe reagují na půst akutní onemocnění, jako jsou poruchy tračníku, alergie a respirační choroby, kdežto onemocnění chronická reagují nejhůře. Tím, že půst umožní tělu ulevit si od namáhavého trávení přijaté potravy, mu usnadňuje čistění organizmu a umožňuje rychlejší hojení.
Půst však není prospěšný pouze v období zhoršeného zdravotního stavu. Prostřednictvím pravidelného dodržování půstu poskytujete tělu odpočinek, a tak pomáháte zvrátit proces stárnutí a zajišťujete si delší a zdravější život.

Během půstu

• Imunitní systém je mnohem méně zatížen, trávicí trakt je ušetřen veškerých zánětů způsobených potravními alergiemi.
• V tucích ukládané chemikálie, jako jsou drogy a pesticidy, jsou uvolňovány.
• Vnímavost organizmu vůči dietě a okolním vlivům je zvýšena.
Je třeba si uvědomit, že trvá léta, než se organizmus poškodí, a stejně tak dlouho potrvá, než se vám podaří jej dostat do původního stavu. Věřte však, že toho lze docílit. Pokud se proto budete cítit nepříjemně, dodržujte půst a věřte ve výsledek!

Půst a jeho postup

Vhodné je během dvoudenního půstu, založeného pouze na syrovém ovoci a zelenině přijímat šťávy, vodu a čaj. Požadované účinky půstu mohou být zmařeny, pokud ihned po jeho ukončení začnete konzumovat tepelně upravená jídla. Protože se během půstu snížila kapacita žaludku i množství produkovaných trávicích šťáv, je třeba po ukončení půstu jíst častěji a v malých porcích.

Které bylinky na půst

• Užívejte mátový čaj pro jeho zklidňující a posilující účinky na nervovou soustavu a pro tlumení žaludečních potíží, zvracení a nadýmání.
• Při zánětu tračníku užívejte čaj z amerického jilmu. Ten je možno užívat i jako klystýrový roztok.

Doporučení při půstu

Před půstem a po půstu denně užívejte doplňkovou vlákninu, vyhněte se jí však během půstu. K podpoře čistění tračníku před půstem i po něm je vhodné, aby vláknina tvořila část vaší každodenní stravy. Vhodným zdrojem vlákniny jsou otruby, především otruby ovesné. Snažte se vyhýbat doplňkům s obsahem pšeničných otrub, které mohou dráždit stěnu tračníku.
Dalším vhodným zdrojem vlákniny je preparát Aerobic Bulk Cleanse (ABC), výrobce Aerobic Life Industries. Při použití tohoto přípravku jej míchejte s preparátem George's Aloe Vera Juice, výrobce Warren Laboratories, a polovinu dávky připravte z přírodní klikvové šťávy. Tato směs působí jako doplněk vlákniny a má současně hojivé a čisticí účinky. I lisované lněné semeno je vhodným zdrojem vlákniny. Každou dávku vlákniny zapíjejte velkou sklenicí vody, protože vláknina bobtná a vstřebává velké množství vlhkosti.
Pokud trpíte hypoglykemií, nikdy nedodržujte půst bez současného příjmu bílkovinných doplňků. Spirulina je vhodným zdrojem bílkovin, pokud je laboratorně otestována a před zpracováním na doplňkový preparát vyčištěna. Cenným doplňkem je přípravek Kyo-Green, výrobce Wakunaga. Před zahájením půstu svůj záměr konzultujte s odborníkem.
Během půstu, kdy se z vašeho těla uvolňují toxické látky, můžete pociťovat únavu, nebo můžete mít potíže s tělesným pachem, suchou šupinkovitou kůží, kožními prasklinami, bolestmi hlavy, závratí, podrážděností, úzkostnými stavy, zmateností, zvracením, kašlem, průjmem, tmavou močí, tmavou a nezvykle páchnoucí stolicí, nespavostí, výtokem průduškového hlenu a hlenu z vedlejších dutin nosních, a se zhoršením zraku, případně sluchu. Tyto symptomy však nejsou ničím vážným a rychle odezní. Ke zmírnění těchto potíží denně aplikujte citronový klystýr k vyčistění tračníku a kávový klystýr k odstranění nečistot z jater.
Pro přípravu vynikající šťávy vhodné pro léčbu mnoha nemocí vymačkejte 3 mrkve, 3 listy kapusty, 2 celerové stonky, 2 řepy, 1 tuřín, 10 dkg špenátu, 1/2 zelné hlávky, 1/4 petržele, 1/4 cibule a 1/2 stroužku česneku. Pokud nemáte odšťavňovač, vložte zeleninu do čistého zeleninového bujonu a mírně ji povařte bez přídavků koření. Během půstu můžete šálkem této šťávy nahradit kteroukoliv z užívaných šťáv. Zeleninu použitou k přípravě vývaru uschovejte ke konzumaci po ukončení půstu. Pamatujte, že během půstu není dovoleno konzumovat žádnou pevnou stravu.
Pokud nosíte zubní protézu, ponechte si ji i během půstu v ústech, abyste předešli smrštění dásní.
Před půstem, během něj, i po něm provádějte masáže kůže suchým kartáčem, abyste podpořili odstranění toxinů i odumřelých kožních buněk. Masáž provádějte přírodním kartáčem na dlouhé násadě, abyste dosáhli na záda. Vždy masírujte směrem k srdci - od zápěstí k lokti, od lokte k rameni, od kotníků ke kolenům, od kolen ke kyčlím a tak dále. Touto masáží odstraníte množství odumřelých kožních buněk, čímž umožníte pórům dýchat a vylučovat nahromaděné toxiny. Výrazně rovněž podpoříte krevní oběh. Tuto techniku neužívejte na místech postižených akné, ekzémem nebo lupénkou. Vyhněte se rovněž kartáčování míst, kde se nacházejí zlomeniny, čerstvé jizvy a vystupující křečové žíly.

Mýty a pověry o tucích

21. ledna 2008 v 18:10 Zajímavosti
Problematika tuků je často diskutována a v této souvislosti se setkáváme s řadou mýtů a polopravd, které jsou stále ještě hluboko zakořeněny, a to bohužel i mezi odborníky.
Nejčastěji se setkáváme s těmito mýty:

1. Při redukční dietě nesmím jíst tuky.

Tuky musíme při redukční dietě omezit, ale příjem energie z tuků by neměl klesnout pod 20 % celkového energetického příjmu, tj. cca pod 45 g za den, protože jsou nositelem důležitých biologicky aktivních látek - vitaminů rozpustných v tucích, esenciálních mastných kyselin aj. Nejedná-li se o redukční dietu, optimální množství tuku ve stravě je 30 - 35 % z celkové denní energie (cca 60-80 g/den).

2. Omezuji tuky používané na mazání i maštění pokrmů. Zároveň jsem přestala sladit cukrem - a přesto nehubnu.

Většinu tuku (asi 2/3) přijímáme ve formě tzv. skrytého tuku, tedy v mase a masných výrobcích, mléce a mléčných výrobcích a pečivu, zejména trvanlivém a jemném. Tyto výrobky jsou také hlavním zdrojem škodlivých trans mastných kyselin. Při hubnutí nestačí omezit pouze cukr a viditelné tuky, ale zaměřit se i na jeho skryté zdroje, jejichž konzumaci si mnohdy ani neuvědomujeme.

3. Je jedno, jestli jím máslo nebo margarín (rostlinný tuk), po obojím se tloustne.

Energetická hodnota tukových výrobků závisí na obsahu tuku. Čerstvé máslo, máslo a stolní máslo obsahují minimálně 80 % tuku, zatímco rostlinné tuky obsahují většinou tuku daleko méně, některé výrobky pouhých 25 %.

4. Tuky obsahují cholesterol, a proto se jim vyhýbám.

Cholesterol obsahují tuky živočišného původu. Ty jsou navíc zdrojem většího množství nasycených mastných kyselin, které zvyšování hladiny cholesterolu v krvi podporují. Rostlinné tuky naopak obsahují nenasycené mastné kyseliny, které hladinu cholesterolu snižují, navíc jejich prostřednictvím pozitivně ovlivňujeme např. tělesný vývoj a vývoj mozku.

5. Rostlinné tuky (margaríny) jsou náhražkou másla.

Margaríny byly vyráběny jako náhražka másla v době nedostatku surovin, zejména v období války, a proto jejich kvalita byla nízká. S těmito výrobky se současné rostlinné tuky nedají vůbec srovnávat - vyrábějí se z kvalitních surovin a svými výživovými i užitnými vlastnostmi máslo předčí.

6. Výroba rostlinných tuků (margarínů) je příliš průmyslová.

Průmyslové technologie se používají ve všech odvětvích výroby potravin. Výroba rostlinných tuků není ničím výjimečná a je srovnatelná s výrobou másla - liší se jen ve vstupních surovinách.

7. Preferuji máslo, protože margaríny (rostlinné tuky) jsou umělé.

Pro výrobu obou potravin se používají přírodní suroviny - pro máslo mléko a pro rostlinné tuky rostlinné oleje. Možnosti výběru surovin jsou u rostlinných tuků velmi široké, a proto lze vyrábět tuky, které působí preventivně proti srdečně-cévním i některým dalším onemocněním.

8. Rostlinné tuky (margaríny) jsou stále stejné a výrobci nabízejí jen "kosmetické úpravy", např. atraktivní obal nebo více vitaminů.

Ve složení rostlinných tuků došlo k výrazným změnám, které byly iniciovány doporučeními odborníků na výživu (např. zvýšení obsahu složek snižujících hladinu krevních tuků, odstranění trans mastných kyselin apod.). Ke zlepšení došlo i v roztíratelnosti a také ke zlepšení vlastností pečiva, k jehož přípravě byly tyto tuky použity (např. upečený moučník bude křehčí a kypřejší).

9. Rostlinné tuky (margaríny) se vyrábějí ztužováním za vzniku škodlivých trans mastných kyselin.

Často zmiňovaným mýtem je obsah trans mastných kyselin (TFA) v margarínech. V dnešní době je naprostá většina výrobků na našem trhu vyráběna moderní technologií, při které tyto škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají (jejich obsah je do 1 % v tukové složce, tedy nutričně bezvýznamné množství).
Složení tuků na našem trhu se neustále zlepšuje, dokladem toho jsou výsledky testování z roku 2004 a 2007. I za tuto poměrně krátkou dobu se složení jednotlivých tuků (zejména v obsahu TFA) výrazně zlepšilo. Zatímco "nejhorší tuky" v roce 2004 měly obsah TFA až 27,5 %, v dnešní době je "nejhorší" ten, který obsahuje 7,2 % TFA. Stále více výrobků spadá do kategorie "Prakticky neobsahuje trans mastné kyseliny".

Pitný režim

21. ledna 2008 v 17:57 Rady a tipy

Optimální pitný režim

Doplňování tekutin, pro které se vžil pojem pitný režim, je způsob, jak pokrýt jejich každodenní ztráty. Vždy je nutné udržet rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin. Napít bychom se měli ještě dříve než pocítíme žízeň. Pokud chceme zjistit, zda přijímáme dostatek tekutin, stačí, podíváme-li se, jaké je množství a zbarvení moči. Pokud má moč tmavou barvu, je to známka nedostatečného zásobení tekutinami. Pozor ale na některé doplňky výživy, zejména vitaminové preparáty zbarvují moč tmavě.

Optimálně bychom měli vypít denně 2-3 litry tekutin.

Samozřejmě, pokud se pohybujeme v horku, těžce pracujeme nebo sportujeme, musí být tekutin k dispozici více. Záleží i na skladbě jídelníčku: pokud je základem zelenina, ovoce a mléčné výrobky, může být příjem tekutin formou nápojů o něco nižší (viz tabulka obsah vody v potravinách). Příjem tekutin by měl být plynulý v průběhu dne. Domněnka, že v zaměstnání stačí vypít několik šálků kávy a potom vše dohnat večer, je mylná a nebezpečná. Základem pitného režimu mají být nekalorické nápoje, hlavně voda, nejlépe minerální s nízkou až střední mineralizací, s vyváženým poměrem minerálů.

Jaká jsou rizika nedostatečného příjmu tekutin?

Nedostatek tekutin způsobuje dehydrataci organismu, což vnímají ze všeho nejdříve mozkové buňky. Proto dochází k bolestem hlavy až poruchám psychiky. Akutní nedostatek tekutin se projevuje žízní(při ztrátě 2% tělesné hmotnosti), větší ztráty vody vedou k poklesu fyzické i psychické výkonnosti, pocitu slabosti, nevolnosti až křečím. Chronický(dlouhodobý) nedostatek tekutin má za následek stálou únavnost, pokles výkonnosti (často u sportovců) a samozřejmě větší pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů.

Největší problém s dodržením pitného režimu mají:

Děti - mohou mít horší školní výsledky, jsou podrážděné, perspektivně mají větší tendenci k onemocnění ledvin a močových cest. Senioři- vnímání pocitu žízně je u starších lidí oslabeno, pitný režim je ale často špatný kvůli jejich pohodlnosti.
Pracovně přetížení lidé - nedostatek času (mnohdy je výmluvou) vede k pití pouhé kávy, dehydratace způsobená kávou zhoršuje soustředění na práci.
Lidé, kteří hubnou - průběh redukčního režimu je při nedostatku tekutin subjektivně hůře vnímán, zhoršuje se zácpa (která bývá průvodním jevem při hubnutí), zbytečně rychle stárne pokožka.
Obsah vody v potravinách (g/100 g):
bramborové chipsy2,3
sušenky5
vlašské ořechy5
cornflakes6
ovesné vločky13
sušené meruňky17
rozinky26
bageta30
parmezán30
džem35
čedar36
chléb40
šunka42-62
hranolky43
černé olivy44
eidam49
tuňák v oleji52
mozzarella57
kuřecí prsa71
banán, vejce74
zelené olivy75
brambory78
jablko84
meruňky, mrkev86
mandarinky87
mléko, jogurt88
jahody90
paprika91
meloun, rajčata, žampiony94
hlávkový salát95
okurka salátová96,5

Pokrmy z rýže

20. ledna 2008 v 11:49 Vaříme zdravě
Rýže je jednou ze základních potravin naší planety. Pokrmy z rýže jsou lehce stravitelné a jako jedny z mála nezpůsobují plynatost.
Rýže patří k jedné z nejhodnotnějších potravin, má velmi málo tuku, hodí se i do redukčních diet a neobsahuje žádný cholesterol. Je to zdroj vitaminů skupiny B (tiaminu a niacinu), riboflavinu, fosforu, železa, hořčíku a draslíku. Neloupaná rýže obsahuje spoustu vlákniny. Bílá i hnědá rýže je vhodná i do redukčních diet, protože obsahuje kvalitní cukry, prakticky žádný tuk a má nízký glykemický index. Pokrmy z rýže přispívají ke správnému zažívání. Rýžový odvar je tradiční lék proti průjmům.
Recepty:
Rýžové lilky
šálek rýže, 4 lilky, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 6 rajčat, 6 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, petrželka, 100 g tvrdého sýra
Lilky podélně rozřízneme, dužninu vydlabeme, vnitřky osolíme a necháme 15 minut pustit vodu, pak opláchneme vodou a osušíme. Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme petrželku, promícháme a podusíme. Rýži uvaříme ve dvojnásobném množství osolené vody doměkka a smícháme ji s podušenými rajčaty. Lilky osolíme a naplníme směsí, pak je vložíme do olejem vymazané zapékací mísy, povrch posypeme strouhaným sýrem a zapékáme asi 25 minut.
Rýžová polévka s brokolicí
4 lžíce rýže, 700 g brokolice, olivový olej, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru, 100 g tvrdého sýra, sůl, pepř
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Do hrnce dáme olej, přidáme česnek a mírně orestujeme, pak přidáme rýži, kterou také lehce osmahneme. Zalijeme vývarem a vaříme dokud rýže nezměkne. Přidáme brokolici, osolíme, opepříme, posypeme sýrem a podáváme.
Cibule plněné rýží a zeleninou
4 velké cibule, 4 lžíce vařený rýže, hrnek vody nebo vývaru, 2 sterilované okurky, mrkev, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř
Oloupaným cibulím seřízneme vršky a vydlabeme je. Z nastrouhané mrkve, okurek, uvařené rýže, soli, pepře a kečupu uděláme směs, kterou naplníme cibule. Ty pak vyrovnáme do zapékací misky, podlijeme vodou nebo vývarem a upečeme v troubě.
Houbová rýže
150 g čerstvých hub, 80 g rýže, 30 g cibule, olivový olej, sůl, pepř, tymián, kmín, petrželka
Houby pokrájíme na plátky, pokrájenou cibuli lehce osmažíme. K cibuli přidáme houby, koření a dusíme doměkka (případně podlijeme vodou). Pak smícháme s uvařenou rýží a zdobíme sekanou petrželkou.
Kopřivová rýže s pórkem a rajčaty
1 kg kopřiv, 200 g rýže, 100 g pórku, 2 rajčata, lžička mleté papriky, sůl, olivový olej
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a zasypeme mletou paprikou. Pak přidáme rajčata nakrájená nadrobno, pokrájené kopřivy a pórek a zalijeme teplou vodou. Když se voda vaří, vložíme rýži, osolíme a uvaříme doměkka.

Rajčatová rýže se strouhaným sýrem
100 g rýže, olivový olej, půl cibule, sůl, rajčatový protlak, strouhaný sýr
Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka. Na teflonové pánvi potřené olivovým olejem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Do hotové rýže vmícháme rajský protlak, cibuli a prohřejeme. Horkou rýži dáme na talíř a posypeme strouhaným sýrem.

Rýžová polévka s mlékem
20 g rýže, 20 g celeru, 20 g mrkve, 20 g petržele, 10 g celozrnné mouky, 20 g olivového oleje, 1/2 dcl mléka, petrželka, sůl
Mouku osmažíme na oleji, zalijeme vodou, přidáme rýži, sůl a uvaříme do skoro doměkka. Přidáme nastrouhanou zeleninu, uvaříme doměkka, pak vmícháme mléko, necháme projít varem, posypeme petrželkou a podáváme.
Indický rýžový talíř s ovocem
150 g rýže, jablko, banán, lžíce medu, lžíce rozinek, olivový olej, sůl, kari
Rýži dáme vařit do osolené vařící vody. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, nakrájíme na plátky a banán na kolečka. Na teflonové pánvi potřené olivovým olejem orestujeme jablka, banán, přidáme med, kari a trochu vody. Chvíli povaříme a nakonec smícháme s rýží.
Rýžový salát se zeleninou
balíček rýže, půl cibule, 2 rajčata, 40 g oliv, 40 sterilované kukuřice, listy hlávkového salátu, olivový olej, pepř, sůl
Rýži uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a lehce osmahneme na olivovém oleji. Hotovou cibuli vmícháme do rýže. Olivy pokrájíme na kostičky, rajčata na osminky a spolu s kukuřicí a posekanou pažitkou přidáme do salátu. Zakapeme pár kapkami olivového oleje, osolíme a opepříme. Na misku rozprostřeme listy hlávkového salátu vložíme rýžový salát. Dáme vychladit do lednice.
Ovocná rýže
0,5 kg rýže, 0,5 kg míchaného ovoce, 0,5 l mléka, 1 bílý jogurt
Rýži uvaříme ve vodou rozředěném a oslazeném mléce. Do scezené a vychlazené rýže přidáme na kostičky nakrájené ovoce podle chuti (pomeranč, ananas atd.) Přidáme jogurt a citrónovou šťávu. Podáváme vychlazené.

Pár tipů pro zdravý jídelníček

20. ledna 2008 v 11:36 Rady a tipy
1) Neokrajujte z ovoce a zeleniny slupku
Ve slupce a těsně pod ní bývá nejvíce cenných látek, proto se jí rozhodně nezbavujte, hlavně ne tehdy, pokud máte ovoce z vlastní zahrádky, nebo od někoho, kdo vám je dal z vlastní úrody či takové, které jste koupili v bio kvalitě- tedy chemicky neošetřené. Pokud kupujete obchodní, plody důkladně umyjte pod tekoucí vodou.
2) Jezte syrovou stravu
Snažte se do jídelníčku zařadit do nejvíce potravin v syrovém stavu -ovoce, zeleniny, oříšků, semínek, olejů lisovaných za studena a podobně. Tepelnou úpravou ničíte vitamíny a minerály, vařením mizí až polovina vitaminu C, dušením 40 procent. Také vitamin B je velmi citlivý na teplo. Pokud tedy můžete, snažte se jíst co nejvíce syrové stravy. Snažte se také konzumovat co nejvíce ovoce a zeleniny, které se právě sklízejí v naší republice, protože je to záruka toho, že se k vám, spotřebitelům, dostanou v krátké době a nebudou tak trávit hodně času v kamiónech při přepravě jako je toho u ovoce a zeleniny, které se k nám dováží.
3) Dary přírody
Pokud chodíte na procházky do přírody a zrovna v ní roste nějaký ten plod určený ke konzumaci, neváhejte a hned si ho strčte do pusy. Borůvky, ostružiny, maliny, lískové oříšky nebo ovoce, které cestou najdete, to vše jsou takové malé čistě přírodní multivitaminové tabletky, u kterých by byla naprostá škoda nechat je bez povšimnutí. Navíc jsou chemicky neošetřené, takže je to to nejlepší, co pro vaše tělo můžete udělat.
4) Neničte vitaminy
Vitaminy ničíte také, když jídlo ohříváte, namáčíte je, necháváte dlouho stát. Proto jídlo vařte nejlépe v páře s malým množstvím vody, krátce připravujte ve woku nebo hluboké pánvi, nechte vždy nejdříve vařit vodu a teprve do ní vkládejte potraviny. Potraviny chraňte před světlem, jehož působením se mnoho vitaminů ničí.
5) Barevná zelenina ovoce
Dopřávejte si často ovoce a zeleninu, která má sytou barvu. Čím intenzivnější je barva, tím více vitálních látek je v plodech obsaženo.
6) Sušené ovoce
Rádi mlsáte? Pak na to jděte ale zdravou cestou - sušeným ovocem. Pokud máte na své zahrádce přebytky, nebo pokud jste koupili více ovoce než můžete spotřebovat, rozhodně se vyplatí je usušit a mít tak zásobu něčeho sladkého po ruce. Sušené jablíčka, švestky, meruňky -každý si může dopřát, co má rád. Nezbývá ale než doporučit vlastní výrobu a sami si ovoce usušit v sušičkách, které dnes už nestojí tolik peněz - jen tak budete mít jistotu, že sušené ovoce není sířené, barvené, přislazené, ani jinak upravené, jako to často bývá v obchodech.
7) Celozrnné potraviny
Přejděte na celozrnné pečivo a neloupanou rýži. Až devadesát procent vitaminu B1 se odstraní při přeměně celého pšeničného zrna na bílou mouku. Není to škoda zbavovat se tak cenných látek? Vždyť ve vaši kuchyni můžete klidně bílou mouku nahradit celozrnnou a používat ji při přípravě všechny pokrmů.

Pravda o mléce

20. ledna 2008 v 11:30 Potraviny pro Vaši linii
Jsme vedeni k tomu, že mléko je plné zdraví, neboť mlékárny dělají vysoce organizované kampaně za milionové prostředky na podporu prodeje svých produktů.
Mléko má však sloužit jako strava pro mláďata všech druhů savců. Je to výživa, která trvá, dokud se anatomie jedince dostatečně nevyvine pro asimilaci stravy, která je žádoucí pro daný druh živočicha. Kravské mléko je určené pro tele, není určeno pro lidské mládě. Kravské mléko obsahuje o 30 % více kaseinu než lidské mléko, neboť tele zvětší svou váhu za 6 - 8 týdnů dvojnásobně. Váha dětského těla se zdvojnásobí za 6 - 8 měsíců. Složky kravského mléka budují tělo telátka, které roste velmi rychle. Mnoho dlouhých lidí vděčí za bolesti svých zad příliš rychlému, neproporcionálnímu růstu kostry v mladém věku, kdy dostávali kravské mléko.
Člověk je jediný tvor, který pokračuje v pití mléka i po skončení laktace matky. Brzlík funguje v dětství, aby předtrávil mléko, než se dostane do střev. V průběhu přirozeného odstavování brzlík postupně atrofuje a připravuje se na produkci jiného hormonu pro pubertu. Další mléko a mléčné výrobky, které přijímáme po této periodě, či dokonce v dospělosti, přichází do žaludku a střev nepřipravené ke strávení a jeho odpadní látky velmi přetěžují náš organismus.
Hlen
Protože kravské mléko a jeho produkty nejsou tráveny dokonale, vzniká u člověka mnoho hlenu. Je pravda, že hodně dětí na mléčné stravě prosperuje po určitou dobu relativně dobře. Je to díky tomu, že mají silná játra a jejich adrenalinové žlázy pracují dokonale. Později, od 2 až 6 let, se objevují chronické rýmy, kašel, dýchací problémy, astma a různé formy alergií… Jak typické pro předškolní a školní věk! Dlouhodobá konzumace mléka narušuje funkci štítné žlázy. Úpravami mléka se koncentruje kasein a máme tu další zdroj potíží…
Dr. Artur Schech, dermatolog z Dallasu (Texas), tvrdí, že vyléčil mnoho kožních chorob po odstranění mléka a bílého pečiva ze stravy pacientů. Dánský lékař dentista Dr. Braun dokázal, že děti farmářů měly většinou horší zuby nežli děti z rybářských rodin, kde se pije mléka méně, ale mají více ryb.
Mýtus o důležitosti obsahu kalcia v mléce se rozplynul při biochemickém zjištění, že pro tělo je použitelný pouze vápník dokonale vstřebatelný, což rozhodně není případ kravského mléka.
Mléko ničím nenahradíš?
RNDr. Ing. Pavel Stratil se výživou zabývá dlouhá léta. Profesionálně a odpovědně. Již v roce 1987 publikoval v brožuře Výživou za zdravím řadu pozoruhodných informací z vlastních výzkumů a k nim ještě přidal v té době už v zahraničí běžná a vědecky prokázaná zjištění. Například:
• Ve výzkumu kazivosti zubů u dětí se zjistil větší výskyt zubních kazů u dětí pijících mléko než u dětí, které ho nekonzumovaly (pasterizace mléka totiž snižuje využitelnost vápníku pro lidský organismus).
• Arteriosklerózu podporuje mléko tím, že obsahuje tak zvaný volný tuk, který má nízký obsah nenasycených mastných kyselin.
• Z výzkumu RNDr. Ing. Pavla Stratila vyplývá, že kravské mléko způsobuje v lidském těle nedostatek chrómu. Tím se v těle vytvářejí podmínky pro vznik srdečních chorob, diabetu a hypoglykémie.
Utrácíte za přípravky pro zhubnutí? Pak byste měli vědět, že kravské mléko a výrobky z něj obsahují hormony estradiol a somatotropní hormon. Jsou v množství určeném pro budoucí krávu a u člověka způsobují nadměrný a rychlý růst a přispívají k tloustnutí.
Mléko a mléčné produkty porušují hormonální rovnováhu a tím mohou položit základ ke vzniku a rozvoji rakoviny.

Vaříme z kopřivy

20. ledna 2008 v 11:22 Vaříme zdravě
Že je kopřiva známá léčivá bylinka, to ví jistě každý. Je to ale i výborná surovina, ze které můžete připravit spoustu chutných a zdravých jídel.
Kopřivový špenát 1
přibližně 1 litr natrhaných kopřiv (nebo i více, při vaření hodně ubude na objemu), 2 lžíce polohrubé celozrnné mouky, 2-3 stroužky česneku, 1 vejce, 1-2 lžíce mléka, olivový olej, sůl, pepř, muškátový oříšek
Kopřivy pořádně opereme a pak je vaříme, dokud nejsou měkké a vláčné. Slijeme (špenátovou vodu si necháme), rozmixujeme je, nebo na velmi jemno posekáme. Postupně vlijeme asi deci studené špenátové vody s rozmíchanou moukou (mouku přidáváme podle toho, jak hustý špenát chceme mít) a několik minut povaříme. Před koncem vaření přidáme jedno vejce a rozmícháme. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, utřeným česnekem, trochou mléka (nemusí být), olejem (nebo máslem).
Kopřivový špenát 2
Kopřivy povaříme v osolené vodě, slijeme, necháme okapat a najemno posekáme. Z olivového oleje, cibulky a celozrnné mouky připravíme jíšku a vmícháme do ní kopřivy. Krátce povaříme, přidáme utřený česnek a vmícháme vejce.
Kopřivová vaječina
Kopřivy omyjeme, spaříme horkou vodou a posekáme najemno. Na pánci na olivovém oleji zpěníme posekanou jarní cibulku, přidáme kopřivy, posekané zelené bylinky (pažitka, petrželka, nať jarních cibulek), stroužek česneku, podusíme, pak rozklepneme vejce. Můžeme přidat také ovesné vločky. Osolíme, opepříme a necháme srazit.
Kopřivová nádivka
Nakrájené celozrnné rohlíky zalijeme horkým vývarem a necháme změknout. Pak přidáme předvařenou na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel, vejce a nadrobno nakrájené spařené kopřivy. Ochutíme majoránkou, petrželkou, pažitkou, solí a pepřem a Upečeme v troubě. Místo vývaru můžeme použít mléko a místo celých vajec můžeme vmíchat jen žloutky a poté sníh z bílků, nádivka bude nadýchanější.
Kopřivák alias bramborák
Omyté, spařené a najemno posekané kopřivy smícháme s vejci, celozrnnou moukou, utřeným česnekem, solí, pepřem, kmínem a majoránkou. Poté formujeme placičky, které vložíme na pečící papír, pokapeme olivovým olejem a upečeme v troubě z obou stran.
Kopřivová rýže s pórkem a rajčaty
1 kg kopřiv, 200 g rýže, 100 g pórku, 2 rajčata, lžička mleté papriky, sůl, olivový olej
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a zasypeme mletou paprikou. Pak přidáme rajčata nakrájená nadrobno, pokrájené kopřivy a pórek a zalijeme teplou vodou. Když se voda vaří, vložíme rýži, osolíme a uvaříme doměkka.
Zapečené kopřivové brambory
1-2 hrnky spařených a pokrájených kopřiv, 1 cibule, 1 malý pórek, půl kila brambor, půl hrnku mléka, 1 žervé, sůl, pepř
Brambory pokrájíme na tlustší kolečka a uvaříme do poloměkka. Cibuli a pórek pokrájíme najemno. Do vymazané zapékací mísy vrstvíme brambory, pórek, kopřivy, cibuli, průběžně solíme a pepříme (poslední je vrstva brambor). Vše zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali žervé. Pečeme dozlatova.
Kopřivová polévka
Na olivovém oleji osmahneme posekanou cibuli, přidáme najemno nasekané kopřivy, na nudličky nakrájenou kedlubnu, kmín a krátce osmahneme. Pak zalijeme vodou (můžeme přidat sušený bio bujón) a vaříme deset minut. Pak zahustíme buď jíškou nebo smetanou, ve které jsme rozmíchali žloutek.

Nakličování semen

20. ledna 2008 v 11:20 Potraviny pro Vaši linii
Konzumací naklíčených semen můžete podstatně zlepšit kvalitu své stravy, protože klíčící organismus je plný výživných látek.
Lidé nechávali semena nakličovat už před tisíciletími, tato metoda byla známá Číňanům před 3000 lety před Kristem. Znali ji také Aztékové, Navajové a Hunzové používali takto připravená zrna k přežití těžkých zim.
Při klíčení přijímá zrno vodu, čímž se aktivují enzymy a dochází ke štěpení organických látek. Škrob se štěpí na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny. Až několikanásobně roste obsah vitaminů, zejména skupiny B, C, E, A. Zjednodušeně lze říci, že při klíčení se probouzejí dřímající životní síly semen, zrno se jakoby oživuje a produkuje celou řadu hodnotných látek, které náš organismus potřebuje zvláště v zimě, kdy obecně přijímá méně čerstvých potravin. Část škrobu se mění na maltózu a dextrein, z těla se tím rychleji uvolňuje energie a organismus lépe přijímá výživné látky. Naše tělo je totiž schopno organické minerály vstřebávat jen v omezené míře. Klíčky zbavují tělo jedů, nezahleňují a nezanechávají nečistoty. Podle výzkumů chlorofyl a nitrolsidy v klíčcích mají protirakovinné účinky.
Nakličovat můžeme tak, že na misku položíme savý nebo filtrační papír a na ten pak semena. Jednou až dvakrát denně navlhčíme v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby. Ke klíčení lze také použít sklenici se širokým hrdlem, do které vložíme propraná semena a zalijeme vodou. Po několika hodinách vodu slijeme a semena opět propláchneme. Délka namáčení závisí na tom, jak velká jsou semena, čím větší, tím déle (obiloviny přibližně 12 hodin, luštěniny 15 hodin). Po vylití vody sklenici nahoře přikryjeme plátnem, postavíme ji dnem vzhůru a dáme na tmavé místo. Dvakrát za den propláchneme vodou a ke konci klíčení postavíme na světlo tak, aby klíčky mohly zezelenat.
Když jsou klíčky hotové, můžeme je konzumovat buď samostatně, nebo je lze přidávat do celé řady pokrmů jako součást salátů, na namazaný chléb, do kaší, na posypání brambor či polévek. Přidáváme je však vždy až do hotových jídel, protože vařením by se mohly zničit cenné látky.

Naklíčit můžeme všechna semena kromě lilkovitých, což jsou rostliny s tmavými listy. Semena také nesmějí být chemicky ošetřena. Ke klíčení můžete použít například tato zrna: pšenice, ječmen, oves, žito, špalda, pohanka, kukuřice, rýže, sladká rýže, čočka, sója, cizrna, vojtěška, řeřicha, hořčice, slunečnicová semena, lněné semeno. Naklíčené luštěniny a obiloviny lze dnes koupit také v obchodech.